Ексклюзиви
четвер, 22 лютого 2007 17:43

Пакетик українського насіння коштує близько гривні

Наприкінці лютого саме час закуповувати насіння. У магазинах, ларьках і підземних переходах продають безліч упаковок. І треба вибрати якісний товар, бо лише з гарного насіння буде добрий урожай.

Упаковка з насінням має бути добре заклеєною та сухою. Авторитетні виробники на пачці вказують поштову адресу, телефон, електронну адресу чи сайт компанії. Потрібно звертати увагу, чи це відомості про виробника насіння, чи про типографію, яка друкує пакетики.

— Якщо плануєте купити багато насіння однієї марки, варто зателефонувати за вказаним номером і поцікавитися, що це за компанія, скільки років працює і коли перевіряли якість зернят, — каже 27-річний Петро Таращенко, директор столичної фірми "Насіння України".

У крамниці можна попросити сертифікат на продукцію. У ньому вказують інформацію про фірму, шифр насіння (він має збігатися з шифром на упаковці) та дату перевірки якості. Підпільні продавці зазвичай такого сертифікату не мають.

Замість єгипетської капусти виріс ріпак

Петро запевняє, що з імпортного насіння варто купувати лише голландське. Завезене з інших країн — часто неякісне або ж потребує інакших кліматичних умов, аніж у нас.

— Один знайомий купив на базарі насіння єгипетської капусти. Довго возився з розсадою, підживлював та поливав грядку. А замість капусти виріс ріпак, — розказує Таращенко.

Пакет якісного насіння українського виробництва коштує близько гривні. Упаковка, дешевша за 50 коп., імовірно, є підробкою.

— Торішні пакетики з насінням також можна використовувати. Але якщо вони відкриті — зерняток для підстраховки висівають удвічі більше, бо можуть погано зійти — каже Олександра Марчук, 44 роки, агроном-консультант магазину "Все для садівників" поряд зі столичною станцією метро Славутич.

Агроном не радить закуповувати багато насіння про запас, навіть якщо воно якісне. Бо може не прижитися на землі або ж потребуватиме інших кліматичних умов.

Крім того, щороку виробники пропонують нові гібриди та сорти. Вони більш стійкі до хвороб і дають кращий урожай.

У холоді насіння загине

Насіння має зберігатися при температурі +10...+12 градусів у прохолодному, але не вологому місці. При мінусовій температурі більшість насіння гине.
38-річна Надія Оренько, продавщиця магазину насіння на ринку "Оболонь", що біля метро Героїв Дніпра у Києві, радить зберігати пакетик з-під насіння до кінця сезону. Якщо сорт сподобається, тоді можна купити такий самий.

Зараз ви читаєте новину «Пакетик українського насіння коштує близько гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути