— Ожину Натчез називають королевою десертів за її солодкий смак із легкою кислинкою та ягоди великих розмірів. Виростають завбільшки з мізинець або як сірникова коробка, — каже 48-річна Надія Михайлець із міста Кам'янець-Подільський Хмельницької області. — До цього в мене були кілька кущів ожини. Але позрізала їх, бо дуже кололися. На цьому сорті немає колючок, і збирати врожай із них — одне задоволення.
Ожина цвіте наприкінці травня, а дозріває на початку липня. Кущ виростає 3 м заввишки. Дає до 20 кг плодів. Плодоносить півтора місяця.
— Плоди не течуть. Зірваними можуть полежати понад тиждень. Тому її зручно продавати чи переробляти пізніше, а не одразу з саду в банку. І заробити можна непогано. Саджанець купив за 50 гривень, а за стільки ж продавав улітку кілограм ягід із нього. З куща їх виходить чимало.
Вибирає сонячну ділянку. Копає яму 50×50 см. Насипає в неї відро перегною чи компосту, по 50 г суперфосфату та 30 г калію. Перемішує, досипає землі на третину ями. Ставить саджанець, розправляє коріння. Засипає ґрунтом і ногами утрамбовує.
— Якщо не притоптувати, земля поступово осяде і кущ опиниться в ямці, — продовжує.
Відстань між кущами має бути не менш як 1,5 м. Обрізує пагони, щоб над землею виглядало 30 см. Поливає двома відрами води по 10 л. Землю мульчує сіном або соломою.
— Сорт Натчез добре переносить засуху. Кущ поливаю раз на тиждень чотирма відрами води. Але коли починає плодоносити, ношу двічі на тиждень по п'ять відер. Так ягоди будуть наливні та солодкі, — говорить Надія Михайлець.
Ожина активно нарощує пагони, тому обов'язково обрізує її. Залишає не більш як вісім основних стебел на кущі. Решта загущують його. Обрізку робить напровесні, до набрякання бруньок. Або ж пізно восени, після обпадання листя.
— Щоб вітер не гнув пагони до землі, надійніше підв'язувати їх до опори, — додає Надія Михайлець.
Перед цвітінням ожину підживлює свіжим коров'яком. Розводить його 2 кг у 10 л води. Після плодоношення бере 500 г попелу і 100 г суперфосфату й посипає землю. Потім рихлить її, щоб добрива швидше дійшли до коріння.
— Ожина Натчез погано переносить морози. Тому завжди на зиму пригинаю пагони до землі та вкриваю. Знімаю їх з опори, кладу на землю й утеплюю листям кукурудзи, тирсою і перегноєм. Хоча можна брати сіно чи солому. Шар має бути не менш як 8–10 сантиметрів. Потім замотую поліетиленовою плівкою.
Коментарі