понеділок, 19 березня 2018 07:40

Ожина виростає розміром із сірникову коробку

Автор: WWW.JARDEN.COM.UA
  Ожина сорту Натчез цвіте наприкінці травня, а дозріває на початку липня. Кущ дає до 20 кілограмів плодів
Ожина сорту Натчез цвіте наприкінці травня, а дозріває на початку липня. Кущ дає до 20 кілограмів плодів

— Ожину Натчез називають королевою десертів за її солодкий смак із легкою кислинкою та ягоди великих розмірів. Виростають завбільшки з мізинець або як сірникова коробка, — каже 48-річна Надія Михайлець із міста Кам'янець-Подільський Хмельницької області. — До цього в мене були кілька кущів ожини. Але позрізала їх, бо дуже кололися. На цьому сорті немає колючок, і збирати врожай із них — одне задоволення.

Ожина цвіте наприкінці травня, а дозріває на початку липня. Кущ виростає 3 м заввишки. Дає до 20 кг плодів. Плодоносить півтора місяця.

— Плоди не течуть. Зірваними можуть полежати понад тиждень. Тому її зручно продавати чи переробляти пізніше, а не одразу з саду в банку. І заробити можна непогано. Саджанець купив за 50 гривень, а за стільки ж продавав улітку кілограм ягід із нього. З куща їх виходить чимало.

Вибирає сонячну ділянку. Копає яму 50×50 см. Насипає в неї відро перегною чи компосту, по 50 г суперфосфату та 30 г калію. Перемішує, досипає землі на третину ями. Ставить са­джанець, розправляє коріння. Засипає ґрунтом і ногами утрамбовує.

— Якщо не притоптувати, земля поступово осяде і кущ опиниться в ямці, — продовжує.

Відстань між кущами має бути не менш як 1,5 м. Обрізує пагони, щоб над землею виглядало 30 см. Поливає двома відрами води по 10 л. Землю мульчує сіном або соломою.

— Сорт Натчез добре переносить засуху. Кущ поливаю раз на тиждень чотирма відрами води. Але коли починає плодоносити, ношу двічі на тиждень по п'ять відер. Так ягоди будуть наливні та солодкі, — говорить Надія Михайлець.

Ожина активно нарощує пагони, тому обов'язково обрізує її. Залишає не більш як вісім основних стебел на кущі. Решта загущують його. Обрізку робить напровесні, до набрякання бруньок. Або ж пізно восени, після обпадання листя.

— Щоб вітер не гнув пагони до землі, надійніше підв'язувати їх до опори, — додає Надія Михайлець.

Перед цвітінням ожину підживлює свіжим коров'яком. Розводить його 2 кг у 10 л води. Після плодоношення бере 500 г попелу і 100 г суперфосфату й посипає землю. Потім рихлить її, щоб добрива швидше дійшли до коріння.

— Ожина Натчез погано переносить морози. Тому завжди на зиму пригинаю пагони до землі та вкриваю. Знімаю їх з опори, кладу на землю й утеплюю листям кукурудзи, тирсою і перегноєм. Хоча можна брати сіно чи солому. Шар має бути не менш як 8–10 сантиметрів. Потім замотую поліетиленовою плівкою.

Зараз ви читаєте новину «Ожина виростає розміром із сірникову коробку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути