Ексклюзиви
четвер, 04 вересня 2008 15:36

Осінні тюльпани встигають укоренитися до морозів

Автор: фото: REUTERS
  Тюльпани, висаджені на початку вересня, цвістимуть у кінці квітня. Щоб квіти розпустилися до 8 березня, квітникарка Тетяна Смирнова з російського Красноярська вирощує їх у теплицях
Тюльпани, висаджені на початку вересня, цвістимуть у кінці квітня. Щоб квіти розпустилися до 8 березня, квітникарка Тетяна Смирнова з російського Красноярська вирощує їх у теплицях

Перед дачним будинком киянки 58-річної Надії Бондар у селі Вишеньки Бориспільського району Київщини ростуть приблизно 200 тюльпанів. Наприкінці квітня до початку червня квітнуть чорні, білі, червоні, жовті, рожеві. Є забарвлені одразу в кілька кольорів. Їх називають папугоподібними.

Жінка вирощує тюльпани упродовж 15 років. Висаджує сорти так, щоб квіти розпускалися почергово. Часто водночас квітнуть декілька видів різних кольорів. Сусіди кажуть, клумба нагадує перський килим.

— Щовесни ходжу на виставки. Купую цибулинки нових сортів, — розповідає пенсіонерка. — Шукаю такі, яких у мене ще немає: і голландські, і вітчизняні. При висадці й перед тим як тюльпани розквітнуть, підживлюю нітроамофоскою.

На дачі в Бондарів піщаний ґрунт. Кажуть, тюльпанам він підходить краще, ніж важчий чорнозем. Перед висадкою пенсіонерка робить дренаж із піску та гравію, удобрює ділянку деревною золою. Квіти висаджує на сонячній стороні, захищеній від протягів. Слідкує, щоб тюльпани не були притінені деревами. Інакше стебла витягнуться й будуть ламкими.

— Менші цибулини саджаю на глибині до 5 сантиметрів. Більші глибше, — каже дачниця. — Викопую під них 10-сантиметрову ямку.

Кожні три-чотири роки квіти розсаджують

Після посадки тюльпанів лунки загортає. Розрівнює ділянку граблями. Інакше застоюватиметься вода, й цибулини підгниватимуть.

Кожні три-чотири роки Надія Бондар розсаджує тюльпани.

— Коли квітка відцвіла, зрізаю стебло й викопую цибулину. Підсушую на веранді, — продовжує. — До осені цибулини зберігаю в окремому пакетику з написом, який це сорт тюльпанів. Саджу їх на новому місці у вересні. Хоча можна й на початку жовтня.

Каже, тюльпани, посаджені на початку осені, встигають добре укоренитися. Якщо дощів немає, пересаджені квіти за 10 днів поливають.

— Якщо цибулинки тюльпанів встигають до морозів пустити коріння, добре перенесуть зиму, — пояснює. — Дехто на зиму накриває грядки з тюльпанами мульчею — сухою травою та листям. У нас квіти нормально перезимовують і без накриття. Жодного разу не було такого, щоб на весну тюльпани не розпустилися.

Зараз ви читаєте новину «Осінні тюльпани встигають укоренитися до морозів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути