четвер, 12 червня 2008 20:13

Обприскувач із металевим баком служитиме довше

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Леся Довгопол із садового центру ”Веліос” на виставці ”Рослинний світ” показує, як працює туманоутворювач ”Туман-М турбо”. Прилад подає розчин за допомогою потужної турбіни
Леся Довгопол із садового центру ”Веліос” на виставці ”Рослинний світ” показує, як працює туманоутворювач ”Туман-М турбо”. Прилад подає розчин за допомогою потужної турбіни

"Раніше на дачі картоплю від жука й овочі обприскували старим приладом ще радянського зразка, — розповідає киянка Ольга Володенко, 64 роки. — Купувала його в середині 90-х по 50 гривень.

Працювати ним незручно, потрібно, щоб постійно хтось допомагав. Однією рукою тримаєш штангу обприскувача, іншою підкачуєш ручку внизу, щоб подавати рідину з 10-літрового пластикового бака. Поки потруїш усіх колорадів, надихаєшся хімії — аж голова розколюється. А ще спина болить від бака, якого тягаєш на собі".

Жінка має ділянку в Яготинському районі Київської області. На дачу їздить щодня — просапує грядки.

— Колорадських жуків поки немає. Але личинок на листочках із картоплею вже чимало. Трохи позбирала їх, — каже Ольга Іванівна. — Але всіх не визбираю, найближчими днями треба труїти.

Василь Федорович, сусід Володенко по ділянці, два роки тому купив удосконалений обприскувач. Потік рідини в ньому регулюється ручкою на штанзі. Додатково підкачувати розчин із каністри не потрібно. Під час обприскування необхідно лише повертати ручку вперед-назад.

Продавці порадили купувати з металевим баком. Він служитиме довше, ніж пластиковий.

— Торік, коли труїла жуків, позичила в сусіда обприскувача, — каже Ольга Володенко. — Користуватися ним зручніше. Обробила ділянку за півгодини, а зі старим приладом ходила б усі півтори. На штанзі стоїть розпилювач із дрібними отворами, тому розчину пішло менше, ніж завжди. Вирішила купити собі такий самий, аби не позичати в сусіда.

Картоплю обприскала за півгодини

У березні жінка придбала насіння городини для посадки, заодно приглядалася до обприскувачів. Запитувала у кількох магазинах, що торгують садовим і господарчим приладдям.

— Скрізь продавали обприскувачі, схожі за конструкцією на той, що був у нас, — згадує. — Хіба що бак пластиковий, а не залізний. Коштували вони понад 200 гривень, а я планувала витратити лише 50.

Федорович купував обприскувача в крамниці "Садівник" біля метро Лісова в Києві. Прилад із п"ятилітровим циліндричним баком тут коштував 215 грн. На вісім літрів продавали за 300 грн.

У квітні на садовій виставці дачниця купила ручний обприскувач за 20 грн. Такими зволожують кімнатні рослини. Потік води він дає потужніший, ніж хатня поливалка. Дальність обприскування — до 2 м.

Бака він не має. Продавець Юрій розповів, що обприскувач можна причепити навіть на пластикову пляшку. Зверху одягають пластикову насадку, а на неї прикручують ручку з розпилювачем.

Володенко каже, що користуватися ним зручніше, ніж старим ранцевим. На початку травня жінка обприскувала невисокі молоді дерева. Рідину розлила у три дволітрові пляшки. Щойно розчин в одній закінчувався, перекручувала насадку на іншу.

"Туманом" обробляють високі дерева

Кілька років тому в Україні почали виготовляти туманоутворювачі торговельної марки "Туман". Збирають їх під Києвом на підприємстві "Маршалок".
Прилад нагадує ранцевий обприскувач, але штанги для подачі рідини не має. Замість неї прилаштували продовгуватий циліндр із ручкою. Рідина подається під високим тиском. Краплі подрібнює розсіювач на кінці циліндра.
Туманоутворювачем можна обробляти дерева заввишки до 6 м. Довжина потоку становить до 8 м.
— Двигун працює від електромережі, — розповідає Леся Довгопол із садового центру "Веліос". — Туманоутворювач комплектують пластиковим баком на 12 або 15 літрів.
Аерозольний генератор використовує розчин економніше щонайменше в 20 разів. Для обробітку сотки городу знадобиться не більше 5 хв.
Ранцевий "Туман-М турбо" коштує 250 євро.

Зараз ви читаєте новину «Обприскувач із металевим баком служитиме довше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути