— Брюссельська капуста схожа на величезне гроно винограду. З кількох стебел маю півморозилки овочів, — каже Лідія Скачук, 48 років, із міста Дунаївці Хмельницької області. — Щоб гарно вродила, треба садити далеко одна від одної. Економлячи місце, можна втратити врожай.
Брюссельська капуста завбільшки з крупний волоський горіх. Стебло до 1 м висотою. На одному виростає від 30 до 70 головок. Без підв'язування і підгортання землі не обійтися.
— Ця капуста довго росте, майже півроку. Вирощую її тільки розсадою. Якщо сіяти одразу на город, не встигне зав'язати головки.
Сіє на початку квітня в парник. Відстань між рослинами має бути 3 см, глибина ямки — 1 см. Через два місяці пересаджує на город.
— Ніколи не спішу робити це до настання тепла. Найкраще — наприкінці травня-початку червня, коли сформувалися чотири-п'ять справжніх листків.
Уперше підживлює, коли є два справжні листки, вдруге — через 10 днів. Для першого розмішує у 10 л води 20 г сечовини, 10 г суперфосфату і 10 г калійних добрив. Для другого — дозу збільшує в 1,5 разу.
— На початку вересня на кожній рослині прищипую верхівки. Від цього не гнатимуть уверх, а наливатимуться головки.
Брюссельська капуста — невибаглива. Не боїться шкідників завдяки вмісту гірчичних олій.
— Щоб капуста довше зберігалася, зрізую цілий стовбур. Так у холоді може лежати чотири місяці. Самі головки — вдвічі менше. На городі росте до пізньої осені. Витримує до 10 градусів морозу, але не терпить спеку. За плюс 25 не зав'язується.
Найкраще для брюссельської капусти підходить місце, де росли горох, квасоля, огірки, помідори, шпинат, салат або картопля.
Коментарі