Ексклюзиви
понеділок, 27 березня 2017 05:10

Мотоблоком можна обробляти до чотирьох гектарів

— Свій перший мотоблок отримав від тестя. Старий, але надійний. Я ним у селі на городі все робив — від розпушування землі до перевезення картоплі в підвал, — говорить 61-річний Василь Бортник із Хмельницького. — Тільки він важкий і мені з ним все тяжче було справлятися. То продав сусіду. Купив нового — легшого. Хоча потужність удвічі менша — 6 кінських сил, але вистачає. Довго придивлявся, який взяти. Звертав увагу на мотоблоки у других людей. Які їздять, а які більше на ремонті стоять.

— Розумів, що діло не лише в марці, а ще й треба знайти заводську продукцію, — про­довжує. — Їх можуть і в підвалах ліпити та дешевше продавати. Вибрав магазин, у якого великий оборот іде. То напевно з заводу бере техніку. Все розпитав. Послухав, як робить мотор — повинен рівно звучати. Зварка на рамі рівна і все підтягнуте. По роботі вдома теж задоволений ним. На руки набагато легше. Трохи повільніше робота йде, але для мене це не головне, — каже Василь Бортник.

Мотоблоки ділять на важкі — 6–12 к. с., середні — 4–6 к. с. і легкі — до 4,5 к. с. Двигуни можуть бути бензинові та дизельні.

— Мотоблоками виконують всі роботи на ­землі. Ще косять сіно, прибирають сніг, перевозять вантажі. Можна приладнати дровокол або подрібнювач гілок і заготовляти паливо на зиму, — розповідає консультант технічного магазину 42-річний Іван Хворостян із Вінниці. — Важкі беруть, якщо потрібно обробляти великі площі. Рекомендують їх до 4 гектарів. Тягнуть причіпне обладнання одразу на два рядки. На причепі легко можуть перевезти до 400 кілограмів. Завдяки потужності працюють швидко. Та не всі з ними можуть справитися. Для управління масою більш як 60 кілограмів треба мати силу й навички.

Середні — поєднують потужність і маневреність. Можуть працювати з ґрунтообробною фрезою глибокої обробки, плугом, бороною, косаркою, напівпричепом. Важать 40–65 кілограмів. Легкі можуть працювати лише з ґрунтообробною фрезою, бороною та підгортачем. Їх легко перевозити, тому часто купують для дач.

Вартість мотоблоків — від 7,5 тис. грн. Є продавці, які надають безкоштовну доставку ­техніки.

Зараз ви читаєте новину «Мотоблоком можна обробляти до чотирьох гектарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути