Ексклюзиви
вівторок, 11 грудня 2018 05:30

Міні-ялинки очищують повітря

— У квартирі немає місця ні на живу, ні на штучну ялинку. Тому придумав посадити міні-ялинку в горщику. Подібна до справжньої, але набагато менша. Називається араукарія, — розповідає Олександр Лубенський, 34 роки, із Києва. — Виростає 50–90 сантимет­рів. Зручно ставити на столі чи тумбочці.

Поширені 19 видів араукарії, але в кімнаті може рости тільки різнолиста. Гілки в неї покриті голками яскраво-зеленого або сизого кольору. Ставлять рослину подалі від гарячих батарей. Зимою у приміщенні має бути температура не вище 16°С. Влітку виносять на балкон, щоб був доступ свіжого повітря. Росте і при яскравому освітленні, і в півтіні. Взимку поливає рідко, щоб ґрунт краще просохнув. Частіше обприскує. Світло на рослину має падати обабіч, тому потрібно щодня повертати вазон. Без цього стовбур викривиться.

— Рослина погано переносить пересадку, тому роблю це раз на три роки.

Ґрунт має бути слабокислий, тому висаджує у власноруч приготовлену суміш. Змішує в рівних пропорціях листяну, дернову та хвойну землю, торф і пісок. Засипає в горщик і садить рослину. Підживлює протягом весни та влітку двічі на місяць. Добрива не повинні містити багато кальцію. Затримує ріст рослини.

— Розмножити араукарію самому складно. Це можна робити тільки, як досягне 10-річного віку. Тоді відрізаю живець від стовбура і підсушую в затіненому приміщенні. Зріз очищую від виділеної смоли і присипаю товченим деревним вугіллям. Поливаю ґрунт в горщику фітогормоном гетероауксином, який стимулює утворення коріння. Саджу живець, накриваю скляною банкою або пластиковою пляшкою зі зрізаною горловиною. Ставлю в тепле місце. Через два місяці живець укоріниться.

При обпаданні голок потрібно зволожити повітря. Для цього ставить неподалік широку миску з водою. Можна поставити горщик на піддон із керамзитом і залити водою.

Якщо підсихають нижні гілки, причина в паразиті — кореневому жуку. Від нього обробляє рослину розчином інсектициду.

— Міні-ялинку не обрізаю. Дерево росте повільно, в приміщенні його зручно тримати близько 10 років. Потім краще пересадити в сад.

Зараз ви читаєте новину «Міні-ялинки очищують повітря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути