понеділок, 28 серпня 2017 00:35

Лохину садять лише в кислий ґрунт

Автор: www.ogorodsadovod.com
  Лохина починає плодоносити на третій рік. Спочатку дає по кілька ягід, а з кожним роком усе більше. У повну силу кущ плодоно­сить на ­п’ятий рік
Лохина починає плодоносити на третій рік. Спочатку дає по кілька ягід, а з кожним роком усе більше. У повну силу кущ плодоно­сить на ­п’ятий рік

— Коли на базарі продаю саджанці лохини, люди дивуються. Не знають, про що я говорю. Тому мусила на вивісці написати "голубіка". Тепер уже питань не виникає. Наші люди звикли називати цю ягоду російською, — каже 43-річна Наталія Простокір із Костополя Рівненської області. — На базарі лохину продають по 100–150 гривень. Тож її не накупляєшся. А можна вирощувати самому та щороку безкоштовно мати ці "золоті" ягоди.

— Особливо доглядати за кущами не потрібно. Головне — правильно посадити й не дати засохнути у спеку. Без сонця не буде хорошого врожаю. Також не повинні дути вітри. Ягід вродить мало й вони будуть кислі. Садити кущі краще навесні. Але й восени вони теж добре приживаються. Головне брати дворічні саджанці, а не великі кущі. Ті погано приживаються.

Копає яму діаметром 90 см і завглибшки 40 см. Садить рослини на відстані 1–1,5 м. Кущі виростають розлогі до 2 м заввишки.

— Лохина любить кислий ґрунт. Тому на дно ями сиплю 100 грамів сірки, що при розкладанні окислює землю. Не можна додавати смолу, гній або курячий послід. Вони сушать ґрунт. Для лохини підійдуть лише мінеральні добрива.

У яму насипає дрібну кору сосни чи ялини. Змішує з корою листкових дерев. Головне — не брати із твердих порід. Дуб і береза притуплюють ріст лохини.

— Поливаю двічі на тиждень, на кожен кущ по 10 літрів води. Ллю по центру, щоб якнайбільше зволожити коріння.

Із землі робить горбок і на нього ставить саджанець. Розправляє корінь, щоб ніде не заломлювався. Засипає землею так, аби коренева шия була на 2 см нижче рівня ґрунту. Зверху мульчує корою.

— Лохина сорту Дюк дозріває на початку липня. Еліот, Блю кроп або Блю рей — наприкінці серпня — на початку вересня. Вони міцно тримаються на гілках. Можуть провисіти два тижні без обсипання.

— Лохина починає плодоносити на третій рік. Спочатку дає по кілька ягід, а з кожним роком усе більше. У повну силу кущ плодоносить на п'ятий рік. Тоді гілки гнуться від ягід. За сезон з одного можна зібрати 6–10 кілограмів.

Розмножують рослину відводками. Восени гілку прикидають землею. До кінця наступного літа вона має своє коріння.

Зараз ви читаєте новину «Лохину садять лише в кислий ґрунт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути