понеділок, 18 лютого 2019 07:05

Літні сорти полуниці садять разом з осінніми

— Саджу на одній ділянці не менше десяти нових сортів полуниці. Коли вродять, див­люся, який гідний, щоб залишитися. Так відбираю чотири–п'ять і далі ними займаюся. Вони перехресно запиляться і дадуть кращий врожай, — розповідає Юрій Каленик, 44 роки, з села Зелениця Володимирецького району Рівненської області.

Вирощує сорти Кімберлі, Зефір, Кларі, Альба та Маршал. Кущі виростають стійкі, з сильним корінням. Плоди дозрівають у середині літа.

— Що раніше посадите вуса, то краще. Роблю це наприкінці липня або в серпні. За літо закладуть квіткові бруньки і коріння,

які дадуть урожай наступного року.

Пересаджує з великою грудкою землі, щоб не відчули переміщення на нове місце.

— Добре мати на ділянці водночас і звичайну полуницю, яка зріє в червні-липні, і ремонтантну. Вона дає два врожаї в сезон. Тут справа не стільки в розтягуванні строків дозрівання ягід, як у надійності. Звичайні сорти можуть погано вродити через заморозки. Ремонтантна стійкіша. Її взагалі перевів тільки на осіннє плодоношення. Для цього видаляю навесні бутони. Так не витрачатиме даремно сили.

Вирощує полуницю довгими рядами серед овочів. Так вона може розплітати вуса по інших ділянках. Найбільше любить часник.

— Добре дають вуса тільки молоді рослини. Не менше десятка з кущика. Швидко можна створити плантацію. Деякі люди жаліють рослину. Не відділяють в перші роки вуса, очікуючи, щоб рослина зміцніла. Але потім вони погано наростають. Тому дозволяю вусам вільно повзти і вкорінюватися.

Зараз ви читаєте новину «Літні сорти полуниці садять разом з осінніми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути