вівторок, 22 жовтня 2019 06:30

Лісові гриби вирощують із трухлявих шапок

— Посадила гриби в садку. Вийшло з шостої спроби, — розповідає Ірина Суботіна, 55 років, із села Ставок Костопільського району Рівненської області.

— Раніше кидала в яму ніжки, а треба трухляві капелюшки. У них розвиваються спори. Восени прохолодно і волого. Це основні умови для лісових грибів. Найкраще садити біля берези, ялини, сосни або дуба.

Вибирає 10 перезрілих червивих шапок грибів і дрібно ріже. Заливає 5 л річкової або дощової води. Сипле 2 ст. л. цукру. Розминає руками до однорідної маси. Настоює добу й цідить. Знімає 15 см землі навколо лісового дерева, щоб коріння оголилося.

— Без нього гриби не ростуть. Спори обплітають коріння і проникають у клітини.

Готує розчин для дезінфекції. 30 г дубової кори кип'ятить в 1 л води годину. Наприкінці додає рідини до літра. Настій охолоджує й виливає на коріння. Коли всмокчеться, ллє розчин зі спорами. Зверху насипає кілька жмень тирси листяних дерев або лушпиння соняшнику. Наступного літа поливає, щоб ґрунт не пересихав. Урожай збирає восени.

— Лісові гриби можна розводити з купленого міцелію. Це грибниця, нагадує сплетені нитки. Треба за 50 сантиметрів від дерева зняти верхній шар ґрунту й посипати опалим листям. Посіяти міцелій і прикрити землею. Полити й засипати листям.

Зараз ви читаєте новину «Лісові гриби вирощують із трухлявих шапок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути