четвер, 09 грудня 2021 06:35

Лілії пустелі зацвітають після дощу

Автор: ФОТО НАДАЛА ОЛЬГА ГУРІНА
  Міурелія має білі дрібні квіти, ­подібні до нарцисів. Витримує бідний ґрунт і посуху. Не терпить надмірного зволоження
Міурелія має білі дрібні квіти, ­подібні до нарцисів. Витримує бідний ґрунт і посуху. Не терпить надмірного зволоження

— Хочете екзотичних квіток, але без клопотів, беріть міурелію. Вона зацвітає у квітні-травні й нагадує мінілілію чи дрібний нарцис. Замовляла цибулини міурелії через інтернет, в описі їх називали травою метелика, — каже 40-річна Ольга Гуріна з Миколаєва.

Професійно вирощує тюльпани, нарциси та лілії на продаж п'ять років. Під квіти відвела 6 "соток" поля. Садить рослини до настання постійних приморозків. Відбирає тільки здорові цибулини. Замочує на 15 хв. у ­препараті фундазол. Цибулинні садять на нове місце кожні п'ять років. Підходить ділянка після всіх рослин, крім пасльонових. Це картопля, помідори, баклажани.

— Трава метелика не любить занадто зволоженого ґрунту. Тому в посадкову ямку всипаю трохи піску. У ньому волога зберігається менше, й квіти добре ростуть. Цибулини у лунки кладіть обережно. Не вкручуйте їх у землю, інакше пошкодите корінець.

Садить на ­глибину 10 см. Під цибулини додає 3 см піску й засипає ним верхівки. Пригортає землею. Немає особливих вказівок щодо місця посадки міурелії. Легко витримує посуху та бідний ґрунт.

— Міурелії достатньо посадити й далі самі добре ростуть. Не треба обрізати, підживлювати та кріпити на опору. Цікаво зробити композицію зі схожих квітів. Я так поєднала на альпійській гірці всі цибулинні рослини подібні до лілій, — каже Гуріна.

Поряд вирощує гусячу цибулю, кардіокринум, трициртіс, гесперокалліс й уотсонію. Усі зацвітають навесні ­після нарцисів і тюльпанів. ­Гусячу цибулю ще називають ­жовтий пролісок. Цвіт нагадує зіркоподібні лілії. Кардіокринум за сезон змінює колір із брон­зового на червоний, а потім зеленіє. Ці квіти прозвали ще лілією-велетнем, бо стебло виростає заввишки 1,5 м. ­Після цвітіння рослини ­відмирають, а навесні відроджуються з дочірніх цибулин.

— Трициртіс купила, щоб перевірити — чи ­дійсно має такий таємничий запах, як пишуть. На Філіппінах ­рослину прозвали жаб'ячою ­лілією, бо аромат соку приваб­лює цих тварин. У Європі ж вважають благородною квіткою. Там її називають садовою орхідеєю. Буває біла, жовта чи кремова.

Гесперокалліс розквітає сріб­лястими чи зеленими квітами після дощів. За це їх і називають ліліями пустелі. Мають сильний солодкий аромат. Також приваблює запахом і уотсонія із загостреним листям і метровими стеблами. ­Квіти нагадують лілії та зібрані в суцвіття, як гладіолуси.

Зараз ви читаєте новину «Лілії пустелі зацвітають після дощу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути