— Крім чорної смородини, розводжу ще й порічки. На смак солодші, та й родять раніше, — каже 46-річна Олена Кулініч із селища Драбів на Черкащині. — Саджу по кілька сортів. Вони невибагливі й морозостійкі.
Кущ плодоносить понад 20 років. Ягоди дозрівають у середині липня. На відміну від чорної смородини, не осипаються з гілок.
— Найбільше подобаються сорти Цукрова й Голландська червона. Не бояться ні морозів, ні грибків. Треба тільки посадити правильно.
Посадила також самозапильний сорт Рання солодка. Дає до 4 кг солодких ягід із легкою кислинкою. Гілки ними всипані. Дозрівають наприкінці червня.
— Сорт Віксне — улюблений. Дає по 5 кілограмів темно-вишневих плодів із куща. Дуже солодкі. Рослина добре витримує морози. Торік стояли більше 30 градусів.
Восени знизу куща відрізує молоді пагони по 30–40 см і зриває з них листя. Ставить їх в обрізану пластикову пляшку з водою у затінку. Коли корені розростуться, висаджує в землю.
— До зими паростки вростуть у землю, зміцніють. Пізньої осені їх можна розсадити.
Коментарі