Ексклюзиви
четвер, 26 липня 2007 16:06

Компостну купу закутують товстим шаром соломи або листя

— Для компостної купи треба вибрати місце, захищене від сонця, — автор біодинамічного календаря 53-річний киянин Микола Дмитрієв розповідає, як правильно приготувати добрива. Дмитрієв майже десять років вивчає біодинаміку — науку про вплив космосу на розвиток рослини. За цією теорією, землю можна удобрювати лише природними речовинами. — На піщану землю спочатку сиплють тонкий шар глини, щоб у компостній купі зберігалася волога. Якщо у вас глиняний субстрат, підстеліть солому. А найкраща основа — це старий компост.

Усі зелені відходи з городу та кухні можна використовувати для добрива, каже Микола Дмитрієв. Дуже добре покласти коров"ячі кізяки або курячий послід. Підсипають також потроху землі й зовсім небагато вапна. Купу складають трапецією: ширина підніжжя має бути 2 м, ширина верхівки — 30 см, висота — до 1,3 м. Довжина  довільна.

У середину купи можна класти будь-який бур"ян. Тільки глибше, щоб насіння не лежало зверху. Воно перетравиться, якщо компостна купа буде заввишки не менше метра. У кінці її покривають тонким шаром землі. Додатково її можна накрити товстим шаром соломи або листя.

Компост готується 4–12 місяців. Інколи його треба перевертати, перемішувати. Зрілий, здоровий компост (а не гній) пахне чистим лісом.

Сира некомпостована органіка — кізяки, послід, свіжий гній — шкідлива для городу. Удобрені нею рослини атакуватимуть паразити і грибкові захворювання. Крім того, рослини вбирають шкідливі для здоров"я людини сполуки.

У серпні, нагадує Микола Дмитрієв, багато несприятливих днів. Слід уважно планувати жнива і збір плодів, щоб вони довго зберігалися. Треба оминати  несприятливі дні та дні Листа. Добре зберігатимуться овочі, зібрані у дні Плоду.

Повня — 28 серпня о 12.35; молодик — 13 серпня о 1.02

Зараз ви читаєте новину «Компостну купу закутують товстим шаром соломи або листя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути