Ексклюзиви
понеділок, 30 березня 2020 07:50

Клумбу засівають за принципом каруселі

Автор: happymodern.ru
  Для квітників обирають безвітряне місце на сонці з добре зволоженим ґрунтом
Для квітників обирають безвітряне місце на сонці з добре зволоженим ґрунтом

— Біля хати квіти не ростуть, бо затінок. Тому сію при воротах. Вибираю різної висоти рослини. Так виникає враження пухнастого квітника, — розповідає Марія НІКОЛАЙЧУК, 46 років, із селища Ямпіль Сумської області. — Така клумба економить місце на подвір'ї та прикриває стару огорожу.

Радить облаштовувати квітник із березня. Обирати безвітряне місце на сонці. Потрібно врахувати й кількість вологи у ґрунті.

— Знайти вдале місце складніше, ніж вибрати правильні рослини, — каже Марія Ніколайчук. — Квіти, які бояться протягів, не варто саджати біля паркану зі штахет. Не приживуться.

Для клумби розчищає ділянку від сміття і камінців. Додає компост або торф для родючості. Перекопує ґрунт і розпушує вилами на глибину штика. Так до коренів краще доходитиме вода. Після підготовки ділянки комбінує багаторічники. Щоб клумба цвіла безперервно, потрібно обирати квіти, які розпускатимуться одні за одними. Це називається квіткова карусель.

— Для безперервного цвітіння треба враховувати й терміни розпускання бутонів. Квіткова карусель починається з пролісків, медунок і сон-трави. Влітку цвітуть петунії, годеція, золотарник, цинії, дельфініуми, ешольція. Ближче до осені — кореопсис, короставник македонський, гейхера, манжетка м'яка, герань велична, перстач чагарниковий, айстри, жоржини й пізньоцвіт.

Також модно робити клумби-солітери. У них росли­­­­­­­­­ни­­­­ поєднані за певною ознакою — кольором чи висотою.

Оформляє краї клумби. Відмірює периметр квітника і відрі­­­­­­­­­­зує шматок бордюрної стрічки. Скріплює краї заклепками або м'яким дротом. Стрічка не гниє, не вигорає на сонці, не розкладається у ґрунті. Вона не дає розростатися бур'янам і розповзатися клумбі. Пристосування можна замінити шматками шиферу, цегли, металу або пластикових пляшок.

На клумбі потрібно вирівняти шар землі. Де ями, досипати ґрунт і полити. Далі посіяти чи висадити квіти з горщиків.

— Аби щовечора не бігати поливати, у клумбу через кожен метр вкопую пластикову пляшку, — говорить Ніколайчук. — На дві третіх має бути у землі. Роблю в ній кілька дірок — у дні та по боках. Двічі на тиждень наповнюю пляшку водою, вона поступово просочується до коренів.

Зараз ви читаєте новину «Клумбу засівають за принципом каруселі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути