Ексклюзиви
понеділок, 28 грудня 2015 06:50

Ківі зберігаються до весни, як зимові яблука

— Купував ківі, збирав насіння. Із посадженого мав близько 250 тисяч сіянців. Першу зиму пережило кілька рослин. Через чотири роки одна з них дала плоди. Та це вже була ліана, пристосована до наших умов. Крім того, самозапильна, морозостійка. Більшість світових сортів поділяється на чоловічі і жіночі рослини. Перші плодоносять, другі запилюють, — розповідає Генріх Стратон, біолог-селекціонер з Ужгорода на Закарпатті.

З ківі експериментує понад 25 років. За цей час вивів самозапильний, витривалий до наших морозів сорт. Заклав промислову плантацію на 1,5 га. В останні роки стабільно збирає близько тонни фруктів. Цієї осені зібрав хороший урожай з маточної плантації.

— За моїми розрахунками, на гектарі землі поміщається тисяча рослин. Як входять в плодоношення, з них можна зібрати близько 40 тонн. Одне дерево дає від 25 кілограмів плодів. Зберігаються ківі до весни, як зимові яблука.

Генріх Стратон назвав свій сорт "Карпат Стратона варіант Валентайн" — на честь батька Валентина Стратона, з яким починав цю роботу.

— Ківі в наших умовах хороші ще й тим, що в Україні немає притаманних для нього шкідників і хвороб. Тому рослину не треба обробляти отрутохімікатами. Врожай — екологічно чистий.

Ківі не вибагливі до ґрунтів. Ростуть пере­важно на кислих. Морозів не бояться. Потребують поливу.

— Обрізку роблю з травня до осені. Тоді вже немає виділення соку, як ранньою весною. Добре видно, що вирізати — як висохло, не розвинулося, десь пагін без плодів і тільки загущує, — розповідає садівник.

Рослина розвивається, як виноград. Плодоносить 40–50 років.

50 сантиметрів углиб пускає коріння ківі. В діаметрі кореневище розростається до 3–4 м. Рослина виростає до 2–2,5 м. Потім її кладуть на арки, як виноград.

Зараз ви читаєте новину «Ківі зберігаються до весни, як зимові яблука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути