— Купував ківі, збирав насіння. Із посадженого мав близько 250 тисяч сіянців. Першу зиму пережило кілька рослин. Через чотири роки одна з них дала плоди. Та це вже була ліана, пристосована до наших умов. Крім того, самозапильна, морозостійка. Більшість світових сортів поділяється на чоловічі і жіночі рослини. Перші плодоносять, другі запилюють, — розповідає Генріх Стратон, біолог-селекціонер з Ужгорода на Закарпатті.
З ківі експериментує понад 25 років. За цей час вивів самозапильний, витривалий до наших морозів сорт. Заклав промислову плантацію на 1,5 га. В останні роки стабільно збирає близько тонни фруктів. Цієї осені зібрав хороший урожай з маточної плантації.
— За моїми розрахунками, на гектарі землі поміщається тисяча рослин. Як входять в плодоношення, з них можна зібрати близько 40 тонн. Одне дерево дає від 25 кілограмів плодів. Зберігаються ківі до весни, як зимові яблука.
Генріх Стратон назвав свій сорт "Карпат Стратона варіант Валентайн" — на честь батька Валентина Стратона, з яким починав цю роботу.
— Ківі в наших умовах хороші ще й тим, що в Україні немає притаманних для нього шкідників і хвороб. Тому рослину не треба обробляти отрутохімікатами. Врожай — екологічно чистий.
Ківі не вибагливі до ґрунтів. Ростуть переважно на кислих. Морозів не бояться. Потребують поливу.
— Обрізку роблю з травня до осені. Тоді вже немає виділення соку, як ранньою весною. Добре видно, що вирізати — як висохло, не розвинулося, десь пагін без плодів і тільки загущує, — розповідає садівник.
Рослина розвивається, як виноград. Плодоносить 40–50 років.
50 сантиметрів углиб пускає коріння ківі. В діаметрі кореневище розростається до 3–4 м. Рослина виростає до 2–2,5 м. Потім її кладуть на арки, як виноград.
Коментарі