Ексклюзиви
вівторок, 20 травня 2008 15:33

Килим із перепрілого листя зберігає вологу

Киянка 52-річна Марія Сатаненко цього року в квітні посадила абрикоси й черешні. Купувала саджанці на садовій виставці в Палаці спорту. Продавчиня пообіцяла, що наступного року вони плодоноситимуть.

— Порадили садити деревця у зволожений ґрунт, а на дно ямки кинути трохи попелу і перегною, — розповідає жінка. — Радили висаджувати так, щоб коріння повністю знаходилося в землі, а місце щеплення — над ямкою.

Для додаткового підживлення за два тижні після висадки поряд із саджанцем викопують невелику ямку для добрив завглибшки 5–10 см. Від неї роблять рівчак. Під час поливання добрива підживлюватимуть дерева.

— Дача у нас за Фастовом, — каже Марія Іванівна. — Їхати більше години. Буваємо лише у вихідні, тому постійно поливати саджанці не зможемо. Знайомі садівники порадили прикрити ямку над саджанцем тирсою або перепрілим листям. У спекотні дні вони затримуватимуть вологу в землі, не даючи швидко випаровуватися. Цей метод називають мульчуванням.

Торік восени Сатаненки позгрібали на купи опале листя і скошену траву, прикрили їх поліетиленовою плівкою. За зиму все перепріло. Суміш теж зберігає вологу.



Саджанці продають усе літо


Киянка Тамара Кунаєва, 60 років, щороку купує нові саджанці для дачі біля Обухова.

— Спочатку брала саджанці з рук, але коли замість сорту яблуні Симиренка придбала дичку, зрозуміла, що надійніше у магазинах, — розповідає жінка.

Цього року Кунаєва придбала три саджанці яблуні. Взяла трирічні, по 30 грн кожен.

— Мають розвинуту кореневу систему, швидко приймаються і за рік-два дають плоди, — пояснює. — Однорічні бачила на руках на базарі по 15 гривень, але придбати не ризикнула.

За саджанцями жінка їздить на станцію метро Лісова в магазин "Садівник". Їх у торф"яних горшках продають там усе літо.

Зараз ви читаєте новину «Килим із перепрілого листя зберігає вологу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути