Ексклюзиви
понеділок, 09 грудня 2019 05:36

Іриси утеплюють землею

— Без утеплення іриси не перезимують, — розповідає 59-річна Валентина Бобровська із села Ірша Радомишльського району Житомирської області. — Роблю це на початку грудня, щойно настає стабільний холод. Якщо не утеплити, цибулини загинуть.

Нагортає землю так, щоб не оголювалось коріння.

— Не слід додавати хвою. Вона не утеп­лює, а тільки підвищує кислотність ґрунту, — каже. — Нейтрально діє солома або сухе листя. Але їх може розвіяти вітер й перенести на квіти бактерії. Найкраще підходить ґрунт.

Землю розгортає весною, щойно розтанув сніг. Підгнилі кореневища обрізає до здорової тканини. Зрізи притрушує стрептоцидом, кладе підсохнути й садить у горщик на оновлення. У квітник пересаджує їх у травні. Це має бути нове місце, де немає спор грибка. Садити треба на сонячній стороні. Подалі від кущів, вищих 2 м, бо затінятимуть.

— Навесні підживлюю мінеральним добривом для квітучих рослин, — додає. — Мають містити фосфор і калій. Можна замінити на гранульований курячий послід. Земля після нього стає пухка, наче торф.

Зараз ви читаєте новину «Іриси утеплюють землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути