середа, 08 жовтня 2008 16:27

Горіх саджають за 10 метрів від плодових дерев

42-річний киянин Олег Мельник цьогоріч вирішив посадити на дачі неподалік міста Богуслав на Київщині волоський горіх. Трирічний саджанець сорту Яровський купив наприкінці вересня за 50 грн.

— У мене на ділянці раніше ріс горіх, — розповідає Олександр Мельник. — Торік дерево почало усихати, плодів практично не було, довелося зрізати.

Місце для саджанця чоловік вибрав на краю саду, подалі від плодових дерев. Перед тим як саджати, вирішив розпитати, як правильно це робити.

— Горіхи бажано висаджувати восени, — радить 38-річний Олександр Расторгуєв, садівник-підприємець із села Свидівок біля міста Черкаси. — Посадити найкраще хоча б тижнів за два до заморозків, тоді деревця встигнуть прийнятися.

Расторгуєв захоплюється садівництвом із дитинства. Майже 10 років має приватний розсадник, вирощує саджанці плодових дерев і кущів. На початку жовтня під час столичної виставки-ярмарку "Київська осінь-2008" продавав саджанці дерев і ягідних кущів.

Горішок кладуть на ребро

Саджати горіх бажано в затінку на відстані не менш як 10 м від плодових дерев. Тоді крона дорослого дерева не перешкоджатиме росту. Ямку викопують завглибшки 60 см. На дно кидають камінці для дренажу і перегній. Після посадки деревце поливають, щоб воно укорінилося. Ще раз полити потрібно за тиждень, а місце над ямкою замульчувати. Тоді у ґрунті довше зберігатиметься волога.

— Горіх можна виростити і з насіння, — продовжує Олександр Расторгуєв. — Горішок кладуть на ребро в ямку.

Дерево, вирощене з насіння, швидко приживається, бо коріння не пошкоджується під час пересаджування. Його менше вражають хвороби. Першого року деревце з насінини виростає до 50 см, а на третій сягає метрової висоти. Плоди з"являються на четвертий рік після посадки.

Найчастіше молоді горіхи уражає грибкове захворювання іржа. На листі з"являються оранжеві чи коричневі плями. Для боротьби з іржею саджанці навесні обприскують розчином води з фунгіцидами, наприклад "Топазом" чи бордоською рідиною. Пошкоджене листя потрібно обірвати, щоб хвороба не поширювалася.

Зараз ви читаєте новину «Горіх саджають за 10 метрів від плодових дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути