понеділок, 22 липня 2013 06:45

Горіх Іван Багряний плодоносить на другий рік

Автор: фото: Надія СТРИГУН
  Сергій Ткаченко з міста Шпола на Черкащині показує карликові горіхи. Доросле дерево сягає чотирьох метрів
Сергій Ткаченко з міста Шпола на Черкащині показує карликові горіхи. Доросле дерево сягає чотирьох метрів

— Цей сорт на другий рік дає плоди, — показує на метрові насадження горіхів 55-річний Сергій Ткаченко з міста Шпола Черкаської області. Він є членом Української горіхової асоціації. Чотири роки вирощує низькорослі горіхи сорту Іван Багряний.

— Дістав кілька саджанців із розсадника Володимира Межинського, співробітника Московської академії рідкісних рослин. Зараз він працює у Києві. Посадив восени, а на наступний рік з'явилися перші плоди, — дістає із сумки круглі горіхи. — Це мене дуже здивувало, бо у звичайних сортів плоди бувають на шостий-сьомий рік. Пересадив на відкриту ділянку. Своїми саджанцями заклав горіховий сад на 20 сотках під Корсунем.

Каже, дерева невибагливі та врожайні.

— Можна зібрати від 20 до 30 кілограмів із дорослого дерева. Ядра світлі, солодкі, — розколює горіх. — Вирощувати нескладно. Можна вдома сформувати маточник — восени посадити у вологий ґрунт. Весною зійдуть паростки. Як надумаєте пересаджувати на ділянку, треба врахувати одну особливість: яму копають таку, як корінь у саджанця. Туди додають лопату перегною або курячого посліду. Кладу лопату деревного попелу. Ні в якому разі не перестаратися, бо можна зашкодити дереву і воно почне всихати.

У перші два місяці поливають вранці та ввечері.

— Тільки-но саджанець зміцніє, поливаю лише у посушливе літо. Обов'язково створюю мульчу — під кожним деревом після поливу посипаю тирсою і соломою. Частота поливу залежить від ґрунтів. Де піщані — треба частіше.

Горіх добре росте на горбистій місцевості.

— Вони люблять простір, щоб вітер обдував і ніщо не затіняло. Розсаджувати бажано не менш як за 3 метри в ряду. На міжряддя варто залишати 6-7 метрів. Залежно від схеми посадки на гектарі може бути 300-500 дерев. У міжряддях вирощую малину Полька, що дає врожай двічі на рік. Це горіху не шкодить. А можна посадити й суницю. Горіхи самі себе запилюють. Однак мають поділ за кількістю тичинок та квіток. Помітив, що "жіночі" дерева дають більше плодів. Тому стараюся їх пересаджувати.

Дерево виростає до 4 м. Плоди легко знімати.

— Достигає раніше, ніж високорослі сорти горіхів. У другій половині серпня збираю врожай. Надворі ще тепло, встигаю їх висушити. Це морозостійкий сорт. Виведений із базового Ідеал, що зростає у континентальному кліматі. Торік під час сильних морозів жоден саджанець не загинув.

Крону горіхів формують у перші роки.

— Обрізаю нижні гілки до 80 сантиметрів або метра. Прибираю ті, що загущують. Обрізаю одну з гілок, які зрослися. Якщо залишити, між ними з часом може утворитися тріщина. Там затримуватиметься вода, почнеться гниття. Після обрізки змащую садовим варом.

Зараз ви читаєте новину «Горіх Іван Багряний плодоносить на другий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути