Ексклюзиви
четвер, 07 лютого 2008 14:45

Голландське насіння продають обробленим від хвороб

З початку лютого у столичних магазинах і біля кіосків, що торгують насінням городини, людно. У чергах стоять по півгодини, діляться враженнями про різні сорти.

— Огірки купую українські: "Конкурент", "Роднічок", — каже киянка Надія Василівна. — Від шкідників насіння на декілька годин замочую у "Престижі", яким обробляють картоплю від жуків, — розповідає жінка. — Потім висушую і сію.

У магазині "Зелений світ" навпроти Житнього ринку Надія Василівна купує голландський сорт буряку фірми "Роєк Слуїс". Три грами насіння коштує 4 грн. Українських  огірків, які шукала киянка, у крамниці немає. Продавець запевняє, що їх привезуть наступного тижня.

45-річна Валентина Радченко вибрала голландський огірок "Паркер". Пакетик із 50 насінинами коштує 7,5 грн. Каже, ці огірки середнього розміру. Вони добрі для консервації.

— Висіваю цей сорт кілька років поспіль, — розповідає городниця. — Насіння приймається краще, ніж наші сорти, що я висівала до цього. Хоча минулого літа, коли була посуха, врожай був невеликим.

Насіння голландських фірм "Роєк Слуїс", "Рійк Цваан", "Бруїнсма", "Нунемс" витримує посуху, кажуть городники. Особливо це помітили в останні роки, як були спекотні літа.

— Голландське насіння привозять обробленим від хвороб, — розповідає Станіслав Овчарик, 33 роки, з компанії "Рійк Цваан". — Це обов"язкова вимога в Європі. А від шкідників треба труїти окремо.

Із Нідерландів насіння привозять у пакетах по 1000 насінин. У менші пакети їх розфасовують дистриб"ютори. Серед популярних в Україні сортів цієї фірми Овчарик називає пізній гібрид капусти "Анкома". Такий овоч добре зберігається до весни у погребі. А гібрид огірків "Караоке" вирощують для консервації на полях "Ніжинського консервного заводу" і компанії "Верес".

Після "Престижу" в огірках відчувається хімічний присмак

— Торік і позаторік, коли була спека, капуста з голландського насіння вродила нормально, — розповідає киянка 65-річна Юлія Денисова. — Тепер думаю купити пакетик голландської середньопізньої капусти й огірків "Караоке". Хімікатами насіння не обробляю. Раніше клала у слабий розчин марганцівки, а тепер висіваю, як є. Бо після "Престижу" в огірках відчувається хімічний присмак.

Денисова прийшла по насіння у магазин фірми "Коуел" на вул. Старовокзальній, 24. У невеликому приміщенні черга до дверей. Люди дістають блокноти із записами, видивляються, чи є насіння потрібного їм сорту.

Юлія Данилівна купує насіння вітчизняної капусти "Харківська пізня" по 2 грн за двограмовий пакетик. Голландський середньопізній сорт "Анкома" є тільки у пакеті на 1000 насінин (105 грн). Продавці обіцяють, що менші пакетики будуть пізніше. Огірків "Караоке" у "Коуелі" теж нема. Жінка збирається шукати їх у магазині "Садівник" біля метро Лісова.

Більшість голландського насіння — це гібриди, тобто схрещені, а не чисті сорти. Вважається, що з них не варто збирати насіння. У гібридів характеристики сорту не передаються з насінням. Овочі наступного врожаю будуть іншими на вигляд і на смак.

Зараз ви читаєте новину «Голландське насіння продають обробленим від хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути