понеділок, 09 грудня 2019 06:51

Гливи вирощують на мішках

Автор: ФОТО З САЙТА LIS-CK.GOV.UA
  Міцелій зберігають у холодильнику. Висівають півкілограма спор в один мішок
Міцелій зберігають у холодильнику. Висівають півкілограма спор в один мішок

59-річний Микола Федьків із Херсона переобладнав комору під грибницю. Вирощує гливи.

— Міцелій висіваю в поліетиленові мішки для сміття. Купую вузькі, інакше до нього не дійде повітря, — каже. — Найкращі — об'ємом 30–35 літрів. Обрізую їх так, щоб у ширину були 35–40 сантиметрів. Склеюю праскою.

На один мішок бере 0,5 кг. До висівання зберігає його в холодильнику. За 2–3 год. до закладання в мішки витягає.

— Субстрат роблю із пшеничної соломи. Дрібню її на січкарні. Обсяг такий, аби можна було наповнити мішок під зав'язку. Щоб зменшити кислотність, перемішую солому із 80 грамами сухого гашеного вапна. Утрамбовую в 40-літровий бідон. Заливаю водою, щоб покрила. Ставлю на вогонь. Доводжу до кипіння і знімаю з вогню.

Накриває бідон кришкою, лишає на 2 год. Висипає солому у ванну, яку перед тим декілька разів облив окропом. Так знищив бактерії, до яких чутливі спори грибів.

— Чекаю, доки вода стече, а солома стане ледь тепла. Віджимаю з неї вологу.

Почергово шарами закладає у мішок субстрат і міцелій. Спершу дає 10 г спор, потім — 8–12 см соломи.

— Міцелій чутливий до бактерій, тому всі роботи виконую в медичних рукавичках. Попередньо обробляю їх господарським милом, — продовжує Микола Федьків. — Після наповнення мішок зав'язую, щоб зверху не лишалося місця, струшую. Знезараженим шилом проколюю по всій окружності мішка. Відстань між дірками — 2–4 сантиметри.

Мішки залишає у приміщенні з температурою +18–20°C. Підвішує мотузками до стелі.

— Розташовую так, щоб між ними був проміжок. Якщо тісно один до одного — міцелій не отримуватиме достатньо повітря. Лишаю в такому положенні на 12–14 днів. У цей час мішки не рухаю. За два тижні знижую температуру в приміщенні до 10–16 градусів і опускаю мішки вниз. На етапі проростання грибам корисний вуглекислий газ, що накопичується біля підлоги.

Розташовує мішки ближче один до одного. Коли гриби починають пробиватися назовні, знову підвішує до стелі.

— Тепер регулярно провітрюю приміщення — по дві години вранці й увечері. Створюю протяг. Три-чотири рази на день рясно обприскую мішки чистою водою кімнатної температури. Вологість повітря в приміщенні витримую у межах 75–85 відсотків. Регулюю освітлення. На ніч світло вимикаю, вдень лишаю ввімкненим.

На мішки з грибами не мають потрапляти прямі сонячні промені. Коли шапки досягають 4–10 см у діаметрі, Микола Федьків збирає урожай.

— Виростають за сім-десять днів після появи зачатків. Зрізую гливи ножем. Зберігаю в прохолоді. Другий урожай збираю через 10–14 днів, третій — через такий же проміжок.

Зараз ви читаєте новину «Гливи вирощують на мішках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути