Ексклюзиви
понеділок, 30 березня 2020 05:51

Глибока оранка руйнує родючий шар

— Цього року погода підштовхує до відміни оранки. Краще зрихлити ділянку плоскорізом. Через суху зиму немає вологи й глибока оранка скалічить ґрунти. Змішає шари. Земля стане пуста, як попіл, — розповідає Галина Супрун, 51 рік, із села Вікторія Пирятинського району Полтавської області.

Плоскоріз Фокіна нагадує тонку сапу. Його лезо проходить на глибині 3–5 см. Обробляючи землю, не треба нахилятися.

Інструмент зберігає шари ­ґрунту. Ним легко зрізувати коріння бур'янів. Тому не треба додавати гербіциди. Рослини виростають екологічно чистими.

— Відмова від оранки — це найкращий захист від пошкодження ґрунту. У нас немає культур, що потребують постійного глибокого рихлення, — розповідає киянин Назар Кондратюк, 59 років, ґрунтознавець. — Процеси в необробленій землі стабільніші. Такі ґрунти зберігають родючість і запаси вологи.

Глибокою оранкою вважають рихлення землі на понад 25 см. Тоді перемішуються мікроорганізми, які відповідають за родючість. Ті, що були на поверхні й потребують повітря та сонця, потрапляють у глибші шари і не можуть працювати наповну. А ті, які живуть на глибині й чекають вологи, темряви й прохолоди, потрапляють наверх і гинуть.

— Не всі фермери можуть відмовитися від оранки, — продовжує. — Тому на великих площах працюють трактором. Робити це слід за технологією. Город на схилі орати впоперек. Так не буде зсуву родючого шару, хоч це й важче, ніж уздовж. Інакше утворяться повздовжні борозни, по яких вода зноситиме родючий шар і рослини.

Сергій Василюк, 60 років, із селища Чернігівка Запорізької області має свою методику обробітку городу. Складає листя, бадилля від гарбузів, стебла помідорів і соняшника та приорює на 20 см. До весни все перегниває. Це удобрює землю й розпушує важкий глинистий ґрунт.

— 20 років орав город під зиму і був довольний. У мене три участки, нема коли їх рихлити вручну. Додаю добрива й земля родюча. Я проти обробки городу навесні трактором. Він утрамбовує землю, — каже Василюк.

Зараз ви читаєте новину «Глибока оранка руйнує родючий шар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути