понеділок, 14 січня 2019 05:21

Фітофтору виводять часниковим настоєм

— Фітофтороз — найзапекліший ворог на городі. З'являється в дощову погоду або при надлишковому поливі. Мало того, що фітофтора пошкоджує плантацію помідорів, ще й на баклажани перелазить. З їхнього продажу живу, тому не маю права опускати руки, — каже Олена Лоза, 43 роки, з селища Теплик Вінницької області.

— Щоб не лити воду на рослину зверху, вкопала між двома кущами обрізані пластикові пляшки. Воду ллю в них. Так волога йде в землю, а її надлишки не осідатимуть на листі.

Якщо грибок уже з'явився на кущі, робить насичений сольовий розчин. Розводить 100 г солі на 1 л води. Перемішує та обприскує пошкоджені рослини. Утвориться тонка сольова плівка, яка зупинить поширення хвороби.

— Треба бути готовим, що рослина припинить ріст, листя пожовкне й опаде. Кущ кине всі сили на визрівання плодів. Щоб не вдаватися до екстремальних заходів, краще наперед захистити помідори від грибкових інфекцій.

Для цього обприскує їх розчином кефіру, що перебродив. Розводить його літр на 10 л води.

— Полюбився мені настій часнику. Містить фітонциди, що вбивають спори інфекції. Чищу часник і пропускаю через прес або м'ясорубку, щоб вийшло 150 грамів кашки. Розмішую її у 10 л води й залишаю на годину, щоб настоявся.

Розчин перемішує, проціджує та обприскує кущі помідорів.

Зараз ви читаєте новину «Фітофтору виводять часниковим настоєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути