Ексклюзиви
понеділок, 11 листопада 2019 07:16

Дерева на зиму фарбують водною фарбою

  Садівник Павло Пащенко білить дерева у власному господарстві
Садівник Павло Пащенко білить дерева у власному господарстві

Павло Пащенко з села Богунове Іванівського району Одеської області в листопаді білить фруктові дерева. Чекає, щоб обпало листя й одразу розводить мідний купорос.

— Я на цьому вже собаку з'їв. Ніде не вчився, тільки читав літературу. А ще жінка агроном-плодоовочівник. Якщо щось не знаю, то підкаже, — говорить Павло Пащенко, 57 років. Має фундук, кизил, персики, сливи, абрикоси, яблука, черешні, вишні, груші. Більшість прищепив сам. — Ми 23 роки фермерували, а тепер зайнялися садівництвом. Серце почало здавати, немає здоров'я ті поля оббігати.

Кора — захисна оболонка рослини, що приймає на себе коливання температур, палюче сонце, протяги, мороз. Від таких пошкоджень вона грубіє і тріскається. Їй потрібне біле покриття, щоб відштовхувати сонячні промені.

— Без побілки ніяк не обійтися перед заморозками. Це виганяє грибки і шкідників із кори, що прилаштувалися там на зимівлю. А ще після побілки стовбур не покриється льодовою кіркою.

Білити можна вапном, водоемульсійною чи водно-дисперсійною фарбою. Остання тримається на дереві два роки. Розчин має містити клей або глину, щоб прилипав до кори та мідний купорос для дезінфекції.

Перед побілкою варто зняти зі стовбурів мох і стару кору. Для цього користується гострим дерев'яний кілком. Заборонені скребки чи щітки для металу, бо ранять дерева. Після очищення змащує стовбури дезінфекційним розчином. Його робить із 10 л води та 0,5 кг мідного купоросу. Для побілки з вапна у 10 л води розводить 3 кг крейди чи гашеного вапна, 0,5 кг мідного купоросу і 100 г казеїнового клею. Наносить на стовбур і гілки.

— Побілка не прикрашає дерева, а захищає від зимового сонця. У відлигу сік оживає під корою, а вночі замерзає. Від такого перепаду тріскає кора, — розповідає 47-річний Олександр Мішин, столичний фізіолог дерев. — Від сонячних опіків кора стає бура. Єдиний порятунок — водоемульсійні фарби. У них є антигрибкові компоненти, що рік не змиваються дощем. Також відлякують запахом мишей і зайців, які люблять гризти стовбур.

Зараз ви читаєте новину «Дерева на зиму фарбують водною фарбою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути