понеділок, 05 листопада 2018 06:31

Цибулю-порей укопують на зиму в мокрий пісок

— Цибуля-порей для мене — екзотика. На базарі бачила, але боялася купити. А тут дочка привезла зі столиці, щоб я садила, — розповідає Любов Панкратова, 54 роки, із міста Новоград-Волинський Житомирської області. — Вона не пекуча, як звичайна цибуля. Це один із найбільш цінних видів, тому що має здатність не втрачати, а накопичувати вітамін С у процесі зберігання.

Прибирає цибулю-порей з грядки у жовтні. За два тижні до збору врожаю ґрунт накриває світлонепроникною плівкою, щоб захистити від можливих нічних заморозків. Викопує акуратно, щоб не м'яти стебла. Обрізує їх на дві третини довжини, коріння — наполовину. Зберігає в підвалі при температурі 0–1 градус. Вкопує цибулю вертикально у вологий пісок. У холодильнику пролежить не більш як два місяці.

— У квартирах цибулю-порей зручно тримати на балконі.

Вирощує цю цибулю на місці капусти, квасолі чи гороху. Оминає ділянки після звичайної цибулі, щоб не підхопила нематоду або кореневу гниль. На 1 кв. м грядки вносить відро перегною, 2 ст. л. нітрофоски і 1 ч. л. сечовини. Перекопує, рівняє і робить рівці глибиною 10–15 см на відстані 20 см. Туди у травні садить розсаду на відстані 10–15 см. Цибулю-порей на розсаду треба посіяти в 20 числах березня.

— Підживлюю її тричі на рік. Без цього восени не буде путнього врожаю.

Першу підгодівлю робить через три тижні після посадки. Поливає розчином 1 л коров'яку на 10 л води. Через 20 днів розводить 20 г сечовини, 30 г суперфосфату, 15 г калію на 10 л води. Останнє підживлення вносить у середині липня. У 10 води додає 40 г суперфосфату та 25 г калійних добрив.

Зараз ви читаєте новину «Цибулю-порей укопують на зиму в мокрий пісок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути