— Посадили на підвіконні цибулю Штутгарт Різен і всю зиму маєте в хаті свіжу зелень. Цибулини цього сорту при садінні не заглиблюють, а тісно ставлять на землю. Самі пускають корені вглиб. Тому росте не цибулина, а зелене перо. За місяць виростає до 40 сантиметрів, — говорить 51-річний Тарас Харитоненко із села Чорноморівка Каховського р‑ну Херсонської обл.
Вартість цибулини цього німецького сорту для посадки на перо — 4 грн, а 1 кг насіння чорнушки — 700 грн.
— З цією цибулею немає жодних проблем. Росте швидко, хвороб не боїться, — каже Харитоненко.
Наповнює контейнер землею, садить цибулю і ставить на вікно. Для кращого росту через тиждень після посіву підживлює. Розводить 20 г сечовини у 10-літровому відрі води. Поливає цибулю по мірі підсихання землі.
— Для неї підходить будь-який ґрунт, найкраще — чорнозем. Сорт легко пристосовується до будь-яких умов і дає гарний урожай.
Для вирощування на городі беруть насіння або сіянку, дрібні цибулини.
Від садіння сіянки до збору минає три місяці, насіння — чотири. Робить сапкою рядки на відстані 10 см один від одного. Садить на глибину 2 см на відстані 1 см. З 1 кв. м можна зібрати 5 кг цибулі, по 150–200 г кожна.
— Кращими попередниками для цибулі є огірки, горох і помідори. Треба уникати ділянок, де росла картопля. Там буде слабка.
Для профілактики появи шкідників між рядками цибулі сіє кріп або моркву. Збирає врожай, коли пожовтіла зелень.
Коментарі