вівторок, 11 грудня 2018 05:40

Часник Любаша дає 100-грамову головку

— Поки земля не задубіла, можна садити озимий часник. Тоді буде більше загартований і не проросте завчасно, — розповідає Ніна Копаниця, 50 років, із селища міського типу Якимівка Запорізької області. — Так роблю вже років сім, і виходить добре. Зубчики міцніють і, як почнеться весняне тепло, іде у ріст.

Зубчики часнику для дезінфекції кладе на 1 год. у розчин із попелу. Для цього 2 л води кип'ятить 20 хв. Охолоджує. Заливає водою 400 г попелу.

Вибирає місце після гарбузів, кабачків, огірків, капусти, гороху, квасолі чи суниці. Оминає ділянки, де перед тим росли цибуля, картопля, помідори, болгарський перець або баклажани. Перекопує землю і додає компост. На квадратний метр розсипає 4–5 кг.

— Перегній не підходить, бо має багато азоту. Люди вкопують його, а потім дивуються, чому головка не наростає — одне пір'я. Перевірила, що кращим добривом є річковий пісок. Від нього добротно росте не тільки часник, а й вся городина. А в кого збитий ґрунт, заразом його розпушить. До корінців будуть краще доходити повітря та вода.

Сипле 10-літрове відро мулу на квадратний метр грядки. Робить рівчаки завглибшки 7–8 см і кладе в них зубчики на відстані 6–8 см. Між рядками залишає 25–30 см. Ділянку накриває опалим листям, ялиновими чи сосновими гілками, щоб зверху зібралося більше снігу для обігріву.

— Саджу тільки українські сорти Парус, Лідер та Любаша. Витримують у ґрунті 25-градусний мороз. Часник Любаша набирає близько 100 грамів. Це радує, бо так легше чистити ті зубці. Виростає заввишки приблизно на метр.

Зараз ви читаєте новину «Часник Любаша дає 100-грамову головку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути