Ексклюзиви
четвер, 14 серпня 2008 15:17

Анна Кадуха вирощує гладіолуси заради цибулин

Автор: фото: Наталія КАУЗАК
  Черкащанка Анна Кадуха вісім років вирощує гладіолуси. 12 сортів квітів цвітуть із липня до початку осені
Черкащанка Анна Кадуха вісім років вирощує гладіолуси. 12 сортів квітів цвітуть із липня до початку осені

Канівчанка 59-річна Анна Кадуха вирощує гладіолуси на дачі в селі Пекарі на Черкащині. Має 12 сортів квітів. Висаджені в рядки вони займають 0,8 сотки. На окремій ділянці цвіте суміш квітів. Жінка каже, шкода було викидати цибулини, тому посадила все підряд.

Весною цибулини продає.

— Найчастіше любителі запитують червоні, білі й жовті гладіолуси. Рожевих маленьких брати не хочуть. Кажуть, що це простачки, — ділиться Анна. — За такі гібриди правлю по 1 гривні.

Стежка до гладіолусів веде крізь виноградні кущі й рядки селери. У міжряддях  лежать зламані суцвіття. Анна зриває бордові квіти гладіолусів і кидає на землю.

— Не даю їм довго цвісти, бо всю силу квітка забирає. Цибулька ж тоді слабшою буде, — пояснює жінка. — Хоча велика цибулька не завжди дасть квітку. Одна здатна цвісти до п"яти років. У журналі читала, що краще купувати цибулинки розміром із квасолину, тоді зберігається гібрид, не перероджується.

Квіткарка каже, що серед покупців є оптовики. Буває, з Києва приїжджають. Проте Кадуха запевняє, що торгівля гладіолусами — це не тільки бізнес, а й можливість поспілкуватися із такими ж любителями квітів.

За гібриди правлю по 1 гривні

У посушливе літо жінка поливає гладіолуси раз на тиждень, бо ґрунт піщаний.  Гладіолуси посухи не переносять. Тричі на літо підживлює їх нітроамофосом. Каже, на гладіолуси можуть нападати хвороби. Щоб цього уникнути, обприскує препаратом "Конфідор максі".

— А то якось кропила жуків на картоплі. Залишилося трохи "Ратибору". Не виливати ж, — веде далі Анна Кадуха. — Я взяла та й побризкала гладіолуси. А щоб ніяка короста не чіплялася.

Жінка розповідає, що висаджує квіти в третій декаді квітня. У землю цибулини встромляє на 10 см. Квіти виростають до кінця вересня. Середнього розміру цибулини дають цвіт у липні, найменші — на початку осені. У кінці вересня квіткарка викопує всі цибулини, перебирає. Вуса цибулин не обрізає. Кладе в ящики просто з мискою. Каже, що так їх згниє менше. Хоча в книжках пишуть, що корінці треба обрізати.

— Коли цибульки на купі з корінцями, вони краще провітрюються. Тому менше гнилі навесні, — зауважує господиня. — Цибульки в підвалі до березня. Від шелушиння обчищаю вже перед базаром, щоб був гарний вигляд.

Цього року їй довелося викинути ціле відро цибулин рожевих гладіолусів. Деякі переродилися.

Із наступного року Кадуха розводитиме жоржини. Уже має більше 10 сортів.

Зараз ви читаєте новину «Анна Кадуха вирощує гладіолуси заради цибулин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути