— Смородина розмножується живцями. Любить сонячні місця, добре захищені від вітру, — каже 52-річний Максим Зеленський, садівник зі Сміли на Черкащині. Вирощує зо два десятки кущів.
— Викопайте посадочну яму 35–40 сантиметрів углиб та 50–60 — завширшки. Внесіть відро органічних добрив — компост, перегній, 30–40 грамів деревної золи та 120–150 грамів нітроамофоски. Обріжте пошкоджені чи підсушені кінці коренів і гілок. Обмокніть коріння в глиняну бовтанку. Заглиблюйте саджанці, щоб ґрунт був на 6–8 сантиметрів вище перших коренів — так швидше з'являться додаткові корені й пагони.
Брак вологи затримує ріст куща, призводить до осипання ягід. Тому ґрунт краще замульчувати.
Аби весняні приморозки не пошкодили кущі, їх накривають поліетиленовою плівкою.
— Рослини слід підживлювати, — говорить Зеленський. — Найкраще — гнойовою рідиною — літр настою на відро води, або настоєм пташиного посліду — 0,5 літра на відро води. Відра вистачить на два–три кущі.
Гарний урожай дають гілки віком 2–4 роки. Що старіші, то менше ягід на них. Найсильнішими замінюють маловрожайні. Відрізнити старі гілки легко — кора на них темніша і злегка потріскана.
— Не дозволяйте розростатися порослі біля основи куща — заважатиме в догляді за насадженнями, — пояснює.
10–12 гілок різного віку формують кущ чорної смородини. 15 років плодоносять рослини на одному місці.
Коментарі