Плоди шипшини збирають із вересня до перших морозів. Ягоди зривають, щойно почервоніють. Найкраще, коли вони ще тверді, тоді не кришитимуться. Для захисту рук одягають рукавиці.
— Щоб ягоди зберігалися до весни, їх потрібно висушити, — розповідає 69-річна Людмила Іванова з-під Борисполя. Жінка продає шипшину неподалік Лук"янівського ринку в Києві. За півлітрову банку править 7 грн. — Найкраще їх розіслати на добре прогрітій печі. Тоді шипшина висихає за ніч. Можна розстелити на горищі, тоді ягоди сохнутимуть близько тижня. У духовці сушити не можна, бо плоди вбирають продукти згорання газу й втрачають вітамін С.
Шипшиновий кущ жінка вирощує 30 років, хімікатів не використовує. Сіє біля нього жито. Воно дає азотні добрива й знищує личинки хруща. Щороку Іванова зрізає старі гілки. Плодів від того не меншає.
— Висушені ягоди легко відрізнити від свіжих, — говорить 91-річна Олександра Сидоренко. Вона продає лікарські трави біля Лук"янівського ринку. — Сухі плоди шипшини стають темно-червоними, майже чорними. Вони вже не клейкі й не забарвлюють руку. Коли на суху ягоду натиснути, її легко розчавити.
Висушені плоди шипшини зберігають у скляній ємності в темному місці. Інакше втрачатимуть вітаміни.
Коментарі