Середа, 22 жовтня 2008 15:00

Ягоди шипшини зривають твердими

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка купує сушену шипшину біля Лук’янівського ринку в Києві. Перед цим  переглядає, чи добре висушені ягоди. Півлітрову банку віддають за 7 гривень
Киянка купує сушену шипшину біля Лук’янівського ринку в Києві. Перед цим переглядає, чи добре висушені ягоди. Півлітрову банку віддають за 7 гривень

Плоди шипшини збирають із вересня до перших морозів. Ягоди зривають, щойно почервоніють. Найкраще, коли вони ще тверді, тоді не кришитимуться. Для захисту рук одягають рукавиці.

— Щоб ягоди зберігалися до весни, їх потрібно висушити, — розповідає 69-річна Людмила Іванова з-під Борисполя. Жінка продає шипшину неподалік Лук"янівського ринку в Києві. За півлітрову банку править 7 грн. — Найкраще їх розіслати на добре прогрітій печі. Тоді шипшина висихає за ніч. Можна розстелити на горищі, тоді ягоди сохнутимуть близько тижня. У духовці сушити не можна, бо плоди вбирають продукти згорання газу й втрачають вітамін С.

Шипшиновий кущ жінка вирощує 30 років, хімікатів не використовує. Сіє біля нього жито. Воно дає азотні добрива й знищує личинки хруща. Щороку Іванова зрізає старі гілки. Плодів від того не меншає.

— Висушені ягоди легко відрізнити від свіжих, — говорить 91-річна Олександра Сидоренко. Вона продає лікарські трави біля Лук"янівського ринку. — Сухі плоди шипшини стають темно-червоними, майже чорними. Вони вже не клейкі й не забарвлюють руку. Коли на суху ягоду натиснути, її легко розчавити.

Висушені плоди шипшини зберігають у скляній ємності в темному місці. Інакше втрачатимуть вітаміни.

Зараз ви читаєте новину «Ягоди шипшини зривають твердими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода