— Ягоди годжі рідко хто вирощує. Якби дізналися про їхню користь, точно посадили б. Зараз якраз пора, — каже Василь Косар, 63 роки, із села Побійна Уманського району Черкаської області.
Інша назва ягід — тибетський барбарис. Дає урожай з липня по жовтень. Червоні овальні ягоди солодко-гіркуваті на смак.
— Кущ не боїться посухи й заморозків. Головне — вибрати міцний саджанець і правильно посадити.
Викопує яму 50х50 см. Змішує перегній, землю і річковий пісок порівну. Додає 1 л попелу. Садить годжі.
— Ця рослина перехреснозапильна, тому купив одразу два стебла. Кущ росте широкий. Залишив між ними зо 2 метри, — говорить Косар.
Перший урожай дає наступного року після посадки. Головне, щоб ріс на сонячному місці. Щоб кущ не гнувся під вагою ягід, з кілків збивають опори для підтримки гілок.
— Обриваю плоди в рукавичках. Бо від їхнього соку на руках йде висипання. Зручно розстелити під кущем рядно і стукати палицею по гілках. Так збивати ягоди.
Рослина не боїться шкідників. Із хвороб можлива борошниста роса. Допоможе содовий розчин. Треба змішати 25 г кальцинованої соди, 5 мл рідкого мила та 5 л гарячої води. Охолодити й обприскати рослини і землю біля них. Повторити за тиждень.
Коментарі