Ексклюзиви
субота, 27 лютого 2021 21:42

Волю Стерненку: що відбувалося під Офісом президента
13

У суботу, 27 лютого, під Офісом президента більше тисячі людей зібралась на акцію "Справедливість Стерненку — справедливість усім". Громадського активіста, блогера Сергія Стерненка засудили на 7 років і три місяці за справу 6-річної давнини про викрадення депутата Комінтернівської райради Одеси Сергія Щербича. Його, за свідченнями самого ж депутата, катували та вимагали скласти мандат. Крім Стерненка, вирок отримав його соратник Руслан Демчук. Їх визнали винними у викраденні людини, розбої та незаконному поводженні зі зброєю.

Близько 11:30 до Офісу президента почали сходитися люди. В руках тримають плакати з лозунгами на підтримку активіста та зі зверненнями до влади. У молоді на плечах прапори України. Лунає гучна музика. За порядком слідкує поліція. В натовпі стоїть чоловік в жовтій балаклаві з написом "Майдан".

"Я проти вироку Стерненку, який йому оголосили, - каже Роман Єсип. - Це – помста за його патріотизм та українську позицію. Якщо влада буде бачити, що люди збираються і з чимось незгодні, можливо щось зміниться".

У суботу 27 лютого під Офісом президента більше тисячі людей зібралась на акцію "Справедливість Стерненку — справедливість усім"
Фото: Юлія Якимова
Прапор з фотографіями загиблих воїнів  Іловайську та Дебальцеве
Організатори розставили банери з написами «Президент України – поверніть Верховенство право»
На плакаті у молодого хлопця напис «або чесний суд або самосуд»
Люди палили фаєри

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ці чорти не зупиняться" - Стерненко передав із СІЗО листа

На вулиці холоднішає, здіймається вітер. На акцію підтримки продовжують сходитися люди. Напроти входу в ОП стоїть гурт чоловіків. Перемовляються між собою. В одного з них на кепці тризуб. Чоловік приїхав з Вишгорода, аби підтримати не тільки Стерненка, а й всіх інших політв'язнів.

"Я сподіваюся, що після цих протестів влада зробить якісь висновки. Судову реформу так і не зробили. Чесного суду у нас немає", - каже 63-річний Володимир Євлок.

Організатори розставляють банери з написами "Президент України – поверніть Верховенство право". Поряд - прапор з фотографіями загиблих воїнів у Іловайську та Дебальцевому. Молодий хлопець тримає плакат з написом: "Або чесний суд, або самосуд". Імені свого не називає. На обличчі - балаклава:

"Я прийшов вимагати, аби звільнили Сергія Стерненка. Антоненка, якого більше року тримають у заручниках по фальшивих звинуваченнях".

Близько 12:30 починається мітинг.

"В свої 18 вже був на Майдані, а в 25 – політв'язень" - лунає з мікрофона розповідь про Сергія Стерненка.

Адвокат Сергія Стерненка, Андрій Писаренко, звернувся до присутніх. Почав зі слів "Слава Україні".

"Ми, як захисники, позбавлені можливості швидкого оскарження даного незаконного рішення. Вдумайтесь, вирок не набрав законної сили, а адвокати позбавлені можливості оскаржити даний запобіжний захід", - сказав Писаренко.

Під кінець виступу спікерів, вийшло сонце. Люди вигукували: "Аваков чорт", "Волю політв'язням".

Близько 13:10 колона мітингарів вирушила до Офісу генеральної прокурорки.

По дорозі мітингувальники палили фаєри. Серед колони йшла дівчина з синьо-жовтий прапором на плечах. У волоссі – обруч з калини.

"На сьогоднішню акцію я вийшла, щоб показати супротив. В Україні відбувається судове невігластво. Українських патріотів кидають за ґрати за "намальованими" справами. Ми, українці, хочемо жити в правовій державі. Моя ціль – збереження України", - розповіла Богдана Драч.

Біля Печерського управління поліції, під вигуки: "Саме сюди привозили на допити в'язнів", хтось з мітингувальників кинув під двері запалений фаєр.

Протестувальники дісталися до Офісу генпрокурорки. Центральну вивіску одразу обклеїли фотографіями активістів Стерненка та Антоненка.

"Венедіктовій - лише один напрям - відставка" – кричав у мікрофон організатор.

Протестувальники почали кидати петарди та палити фаєри. Один з них кинули на дашок прокуратури.

Протест закінчили гімном України. Небо знову затягнуло хмарами. Почав накрапати дощ. Мітингувальники потроху почали розходитися. Наступну акцію анонсували на 9 березня. Зберуться на Майдані Незалежності.

У вівторок, 23 лютого, Приморський райсуд Одеси відправив за ґрати проукраїнського активіста Сергія Стерненка. Йдеться про справу 6-річної давнини щодо викрадення депутата Комінтернівської райради Одеси Сергія Щербича. Його, за свідченнями самого ж депутата, катували та вимагали скласти мандат. Крім Стерненка, вирок отримав його соратник Руслан Демчук. Їх визнали винними у викраденні людини, розбої та незаконному поводженні зі зброєю. Але термін відповідальності за статтею щодо викрадення вже збіг. За двома іншими статтями обох ув'язнили на 7 років і 3 місяці. Прокуратура просила для них по 8 років.

Зараз ви читаєте новину «Волю Стерненку: що відбувалося під Офісом президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути