неділя, 07 листопада 2021 09:14

"Вдівайте намордніки! Мер іде" — як живе курортний Моршин, де вакцинували 74% містян
16

У квітні цьогоріч Міністерство охорони здоров'я запустило пілотний проєкт вакцинації проти Covid-19 у місті Моршин на Львівщині, де мешкає понад 4 тис. людей. У рамках експерименту планували імунізувати 70% дорослого населення — необхідний мінімум для формування колективного імунітету проти коронавірусу.

Моршин став чи не найпершим містом України, яке отримало вакцини у великій кількості — спершу 2,5 тис. доз CoronaVac, а пізніше AstraZeneca і Pfizer.

На 4 листопада у Моршині повністю вакциновано 74% дорослого населенння. Ще один процент мешканців отримали по одному уколу. На коронавірус хворіють 32 особи, за офіційними даними. 14 із них були повністю імунізовані. В лікарні перебувають троє хворих. Інші лікуються вдома.

Низька кількість хворих на фоні сплеску інфекції по Україні спровокувала появу мемів і жартів про Моршин у соціальних мережах. На кшталт: "Після Апокаліпсису на Землі нічого не залишиться. Окрім Моршину".

Кореспондентка Gazeta.ua побувала у Моршині. Поспілкувалася з його мешканцями. Розпитала, як їм живеться у найвакцинованішому місті України та що думають про сплеск захворювання у державі та людей, які виступають проти щеплення.

Моршин – курортне місто, яке славиться цілющими мінеральними водами і красивими краєвидами. Тут розташовані 12 лікувальних санаторіїв, у які щороку їдуть сотні тисяч людей із цукровим діабетом, гепатитом, хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, нервової системи, жовчного міхура. Лікуються не тільки водою, й торф'яними грязями і за допомогою озокериту — спеціальної теплової процедури, яка знімає запалення і болі.

Місто розташоване за 95 кілометрів від Львова. Добратись можна автобусом або потягом. Дорога займає майже дві години.

Від автостанції та залізничного вокзалу до центру міста можна дійти за 10 хвилин. На вулицях попри сонячну, теплу погоду - малолюдно. Магазини та заклади харчування працюють у звичному режимі. Однак клієнтів мало.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Моршин - курортне містечко на Львівщині. У місті працює 12 бальнеологічних санаторіїв. Пропонують не лише лікування мінеральною водою, а й торф’яними грязями та озокеритом.
Моршин - курортне містечко на Львівщині. У місті працює 12 бальнеологічних санаторіїв. Пропонують не лише лікування мінеральною водою, а й торф’яними грязями та озокеритом.

Антиваксів трохи є. Статистика каже – 26 відсотків


- Здається, хворих взагалі немає. Серед моїх знайомих - точно, - каже баристка кав'ярні-магазину "Кавоман" 26-річна Марія. Прізвище не називає. За лате просить 30 грн. - У нас майже усі вакциновані. Я у серпні отримала другу дозу CoronaVac. Трохи боялася, як і усі. Та побічних реакцій не було. Усі родичі та знайомі теж вакциновані. Нас обдзвонювали сімейні лікарі, пояснювали, чому це важливо. Може тому й спрацювало, бо був людський підхід, - поправляє маску й передає паперову чашку через прилавок. – Антиваксів трохи є. Статистика каже – 26 відсотків. Але думаю, вони на нашому прикладі побачать, що таки треба щеплюватись.

Біля кав'ярні - кілька яток з сувенірною продукцією. Поки покупців немає - продавці п'ють каву, говорять між собою, сміються. Усі без масок.

- Ще рано для покупців, - каже огрядна жінка в синій синтепоновій камізельці поверх червоного светру. На вигляд їй не більше 50 років. – І день ви вибрали не дуже (у Моршин приїхали у понеділок, 1 листопада. - Gazeta.ua). Нині всі місцеві пішли по гробах. Туристи підійдуть тільки перед п'ятою. Вони п'ють воду по режиму - перед вечерею. Виторг якийсь є, але не дуже.

- Ми усі тут вакциновані. Заставили, - продовжує. – А інакше, як би працювали? Того року взагалі місто стало – ніяких туристів не було, санаторії закриті. То в нас і вибору сильно не було. Вакцинуватись боялись. Хто-зна чим нас могли колоти. І по телевізору всяке розказували. Але, якщо весь світ щеплюється, то ми якісь особливі, чи що? Хотілось кращої вакцини. Але вже, яка була. Pfizer з'явився пізно, а я не могла стільки без роботи сидіти.

Всі масово хворіли. І смертність була висока

Жінка каже, що восени торік перехворіла на Covid-19. Але до сімейного лікаря не зверталась.

- Тоді всі масово хворіли. І смертність була висока. По 20 людей за день. В мене був ніс закладений, кашляла і легені боліли. Температура така собі – то 37.1 то 37.8. Пила вітамін С та D, варила чай з шипшини. І якось то пройшло. Діти подібним перехворіли, а чоловік, як огірочок, тримався. Нічого йому не було.

З міським головою 47-річним Русланом Ільницьким домовилися зустрітись біля бювету. Як тільки голова з'являється на площі - продавці сувенірів метушаться.

- Вдівайте "намордніки"! Мер іде, - кричать. Витягують із кишень маски та одягають на обличчя. Дехто спускає їх нижче носа.

Ільницький очолює місто з 2006 року. Торік його на посаду обрали вчетверте. Вперше мер вакцинувався 7 березня залишковою дозою AstraZeneca. Другий укол отримав 18 червня.

- Під час пандемії місто понесло величезні збитки. Левова частка наших доходів пов'язана з санаторно-курортною діяльністю. Усі заклади були закриті для відвідувачів, - розповідає. - Вкорочували видатки, працювали без премій. Економили, як могли. Ще у квітні цього року санаторії не працювали й ми виконували лише 50 відсотків бюджету міста. Тому зважились на експеримент, аби виправити ситуацію. Направили листа до Міністерства охорони здоров'я з проханням виділити місту вакцини, щоб привити значну частку дорослого населення та досягти колективного імунітету. Моршин добре охоплений деклараціями з сімейними лікарями, маємо базу даних пацієнтів. А дорослого населення у нас не так уже багато, майже 3,5 тисячі. Як отримали схвалення, одразу взялись проводити інформаційну кампанію.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Руслан Ільницький, мер Моршину. На посаді з 2006 року. Торік його обрали на четверту каденцію.
Руслан Ільницький, мер Моршину. На посаді з 2006 року. Торік його обрали на четверту каденцію.

Частину білбордів міста зайняли соціальною рекламою з закликом до вакцинації. Виготовляли інформаційні буклети, використовували роздатковий матеріал МОЗу та UNIСEF. У центрі на вихідних працювали намети в яких медичні працівники роз'яснювали необхідність вакцинації та формували черги з охочих, щоб уникати скупчень у пунктах вакцинації.

Маємо перелік жителів міста, з якими припинили контакти

- Найбільша заслуга — медиків, - веде далі міський голова. - Вони обдзвонювали по кілька разів пацієнтів, говорили з ними та запрошували прийти на імунізацію. Місцеве телебачення теж допомогло. Загалом підтримую обов'язковість вакцинації серед медиків, вчителів, працівників туристичних послуг та чиновників. Сподіваюсь незабаром цей список розширять. Що робити з іншими – продовжувати переконувати. Звісно, маємо перелік жителів міста, з якими припинили контакти, адже жодні аргументи та вмовляння не працювали. Це уже на їх совісті та відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна закупить ліки прямої дії на коронавірус

Попри високий відсоток імунізованих - Моршин у червоній зоні, бо туди потрапила Львівська область. Туристи можуть приїхати на лікування чи реабілітацію в санаторії з сертифікатом про вакцинацію, ПЛР-тестом чи довідкою від лікаря, що перехворіли Covid-19 не пізніше, ніж пів року тому.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Місцеві жителі набирають джерельну воду поблизу бювету
Місцеві жителі набирають джерельну воду поблизу бювету

- Важливо, аби ті хто уже перехворів, приїздили сюди на реабілітацію. Наші медики розробили спеціальну програму. Також декотрі санаторії у вартість путівки включають і регулярні ПЛР-тести. Зокрема тим, хто не вспів вакцинуватись другою дозою, - додає Ільницький. - Багатьом туристам пропонуємо вакцинуватись у нас. Уже не маємо обмежень по вакцинам. На щастя, ситуація в місті налагодилась. Хоч вона не така, як була до карантину. Вже на початку літа ми наповнили бюджет на 100 відсотків. А це 100 мільйонів гривень плюс 40 мільйонів - трансфер, який надходить із державного бюджету.

З головою міста вітається майже кожен перехожий. Він відповідає киваючи.

- Як ставитеся до мемів та жартків про Моршин?, - питаю.

Вже на початку літа ми наповнили бюджет на 100 відсотків. А це 100 мільйонів гривень

- Вдячний за таку велику увагу соцмереж, - відказує Руслан Якович. - Для нас це навіть корисно, бо може привернути увагу й збільшити потік туристів. Вражений й увагою від медіа. Вони розповідають про позитивний досвід Моршина. Сподіваюсь, що скоро уся Україна досягне такого ж результату, як ми. І карантинні обмеження знімуть.

Запрошує зайти до бювету та скуштувати мінеральної води з найпопулярнішого джерела №1. Проводить всередину й одразу вибачається, що мусить повертатись у міськраду. Каже, що має за годину пряме включення на телебаченні.

Всередині бювету лише два відвідувачі. Мінеральна вода – безкоштовна. А от ропа – насичений сольовий розчин - коштує 150 грн за пів літри. На підлозі перед вікнали розляглися троє котів. Гріються на сонці.

Працівниця бювету 38-річна Іванна Попадинець підходить до автомату з мінеральною водою №1. Приставляє до електронного віконця карту з чипом й набирає воду у пластиковий стакан. Вона тепла, має солонуватий присмак.

Чоловік відмовився щеплюватись, перехворів місяць тому. А мені нічого. Значить – працює

- Раніше відпочивальники самі себе обслуговували, а зараз ввели обмеження. Кожного відвідувача перед входом перевіряємо – раніше міряли температуру, а тепер просимо сертифікати або тести показати, - каже. - Зараз усюди нагнітають обстановку. А раніше ходили й робили усі планові прививки. Ні в кого й думки не було про те, чим вакцинують. Зараз заставляють усіх. Може, тому така паніка, бо є ж люди, яким не можна щеплюватись – з різними хворобами або протипоказаннями. В травні сама завершила вакцинацію CoronaVac. Йшла спокійно, не переживала. Медики попередили, що можуть бути побічні ефекти, але нічого. Чоловік відмовився щеплюватись, перехворів місяць тому. Діти теж перехворіли, а мені нічого. Значить – працює.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  У Моршині є три мінеральні джерала. Їх гості міста можуть спробувати в бюветі безкоштовно. А моршинську ропу, концентрований сольовий розчин, треба купувати. Пів літри коштує 150 грн.
У Моршині є три мінеральні джерала. Їх гості міста можуть спробувати в бюветі безкоштовно. А моршинську ропу, концентрований сольовий розчин, треба купувати. Пів літри коштує 150 грн.

До Іванни Іванівни підходить старий чоловік з поїлкою – скляною чашкою у вигляді чайничка. Вона просить його підійти до стійки реєстрації "відмітитись", а тоді наливає воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша у світі країна схвалила таблетки проти коронавірусу

- Нині у Facebook читала, що від вакцини може бути погано. У когось висока температура, тіло болить. Може, якби не було стільки розмов, була би краща статистика і вдалось побороти пандемію. Бо вона сильно вплинула на наше життя. Моя мама живе в Білорусі. Щороку їздила з дітьми до неї. А ось вже три роки не бачилися. Як тільки почнуть вакцинувати неповнолітніх - зроблю прививку й дітям. Якою вакциною – пораджусь з лікарями, - додає Іванна Іванівна.

Праворуч від бювету джерело. Біля нього стоять люди, набирають у п'ятилітрові пластикові бутлі воду.

Син вчиться за кордоном, два роки просидів там безвиїзно

65-річний Ігор Євгенович часто приїжджає по моршинську воду зі Стрия. Каже, що в Болехові - місті за Моршином - має родичів. Нині заїхав дорогою на цвинтар.

- Ще не вакцинований, але планую Pfizer. Моя дружина вкололась нею, і без проблем! Якщо послухати, що твориться в країні, то у Моршині все правильно зробили. Не знаю, правда, як вдалося. Бо народ, у нас, такий… Ну знаєте! - чоловік наповнив останню, третю пляшку водою й несе до автомобіля. Відкриває багажник, складає бутлі. - Пандемія дуже порушила життя. Син вчиться за кордоном, два роки просидів там безвиїзно. Приїхав лиш під кінець літа, й всеодно весь час дома, нікуди ж не дьоргнешся. Хотіли до родичів поїхати в Францію та Швейцарію і не вийшло, - скаржиться.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  65-річний Ігор Євгенович зі Стрия приїхав до Моршина по воду. Ще не вакцинований. Планує імунізуватись вакциною Pfizer.
65-річний Ігор Євгенович зі Стрия приїхав до Моршина по воду. Ще не вакцинований. Планує імунізуватись вакциною Pfizer.

На території санаторіїв, що поблизу бювету - пускають лише відпочиваючих. У них перевіряють санаторні книжки та сертифікати вакцинації.

Медичного директора "Моршинкурорту" 41-річного Олега Мельника немає у місті. Спілкуємось телефоном. Щепився з сім'єю навесні вакциною AstraZeneca, зізнається.

- Пандемія дуже ускладнила роботу санаторіїв. Коли ввели локдаун - закрили усі, - говорить Мельник. - Туристи виїхали, сфера простоювала. Перші три місяці карантину призвели до того, що увесь сезон літо-2020 був втрачений. Поїздка в санаторій на 24-денний курс лікування чи реабілітації вимагає певних заходів і рішень. Взяти відпустку, підготувати аналізи, медичну карту тощо. Звісно, цим ніхто не мав змоги займатися під час карантину. Восени ми відкрились, але відпочивальників було мало. А тоді – друга хвиля. Держава карантин ввела, але не подумала про те, як обслуговувати й утримувати такі великі комплекси.

60 відсотків працівників курортів - мешканці Моршину

60 відсотків працівників курортів - мешканці Моршину. Решта – жителі Моршинської ОТГ та Стрия. Коли курорт стояв, вони не отримували зарплату.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Місто розташоване за 95 кілометрів від Львова. Добратись можна автобусом або потягом. Дорога займає майже дві години. Квиток - від 90 грн.
Місто розташоване за 95 кілометрів від Львова. Добратись можна автобусом або потягом. Дорога займає майже дві години. Квиток - від 90 грн.

- Лише під кінець 2020-го держава компенсувала 70 відсотків зарплати усім працівникам, - веде далі Мельник. - Й за те дякуємо. А після того, як у квітні місто домовилося з Міністерством охорони здоров'я, нам виділили перші сто вакцин AstraZeneca. Імунізували спершу тих, хто хотів. Охочих було багато, й ті вакцини розійшлись у мить. Коли виділили другу партію – вакцинували усіх медичних працівників курорту. Зараз майже увесь персонал вакцинований. Ті, хто відмовляються - можуть працювати з ПЛР-тестами, які діють 72 години або йдуть у планову відпустку. Зараз курорт працює майже на повну силу, хоч відвідувачів ще небагато. В санаторіях, які входять до "Моршинкурорту", є понад 500 людей із сертифікатами та ПЛР-тестами. Усіх бажаючих купити путівку для відпочинку попереджаємо, що без цих документів - не зможуть поселитися в санаторіях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар розвінчав міф про зараження Covid-19 через вакцину

Олег Володимирович задоволений експериментом у місті. Але зазначає, що вакцина не дає гарантій.

- Медицина завжди говорить про ймовірність. Якщо ти зробиш вакцину, то шанс захворіти коронавірусом знизиться до 40 і нижче відсотків, а перебіг хвороби буде значно легший. Якщо раз у рік робити флюрографію, то з імовірністю 90 відсотків рак легень чи туберкульоз виявлять на ранній стадії. Якщо раз в рік ходити до гінеколога –ймовірність виявити складні захворювання репродуктивної системи буде вища на перших етапах, а лікування легше, без хірургічного втручання. Медицина, як і статистика, працює з числами. Але українцям необхідність превентивної медицини потрібно пояснювати ще простіше, на прикладах. Називати реальні суми лікування й реабілітації після захворювань, показувати наслідки хвороби. Тоді інформаційна кампанія спрацьовує. І моршинські медики блискуче справились з цим завданням.

Якщо раз у рік робити флюрографію, то з ймовірністю 90 процентів рак легень чи туберкульоз виявлять на ранній стадії

У парку, зазвичай переповненому туристами, пусто. Лише на декотрих лавках під сонцем поодиноко сидять люди.

- Не все так, як вам по телевізору говорять. 70 відсотків вакцинованих – неправда. А вакцинуються, бо не хочуть, а заставляють. Не дають працювати, а як виживати? – скаржаться 50-річна Лілія. Поруч на лавці, обличчям до сонця сидить її мати Анна. Маски тримають в руках.

Жінки приїхали до Моршину відпочити. Живуть на Сколівщині, Львівської області. Прізвища не називають, розмовляють неохоче.

- Поки в роздумах. Може, будемо вакцинуватись, а може ні. Маємо букет супутніх хвороб. Не хочеться, щоб здоров'я після одного уколу геть погіршилось. З мамою хворіли у важкій формі. Потратили дуже багато грошей і сил, аби викарабкатись. Та все ж людям мають давати вибір. Не можна обмежувати права й змушувати до того, що не обов'язкове. Інакше взагалі відіб'ють бажання, й усі робитимуть на перекір.

Неподалік сидить пара - 80-річний Богдан та 63-річна Юлія Петрина з Рожнятова Івано-Франківської області. Відпочивають із 20 жовтня у пансіонаті "Моршин". Путівку купували самостійно, закінчується за тиждень.

Найважче вакцинацію перенесла моя сестра. Мала сильні головні болі

- Ми вакциновані двома різними вакцинами. Першою AstraZeneca, друга доза – Pfizer, в травні, - розповідає жінка. - Хоч різними тоді ще ніхто не щеплювався, а ми ризикнули. Самі захотіли. Нас не вмовляли, не запрошували. Перенесли уколи без побічних ефектів, все було добре. Вдома багато знайомих вакцинуються. Загітувала родичів. Найважче вакцинацію перенесла моя сестра. Мала сильні головні болі перший день. У чоловіка тільки соплі були. Я спершу подумала, що мені воду вкололи, - сміється. – Будуть колоти третю дозу – теж підемо.

- Щоб люди хворіли - то комусь вигідно. Бо всі, хто не хочуть вакцинуватись, не можуть прийти до однієї думки. Мають різні версії. Спрацював інтернет, телевізор, - додає чоловік.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Юлія Петрина з Рожнятова відпочиває пансіонаті "Моршин" з чоловіком Богданом уже два тижні.
Юлія Петрина з Рожнятова відпочиває пансіонаті "Моршин" з чоловіком Богданом уже два тижні.

- Як замовляли путівку, нас попередили, щоб взяли з собою сертифікати. Перевіряли при заселенні, аякже. Умови непогані, сервіс добрий і людей трохи є. Місто дуже гарне. Добре, що зробили таку ініціативу і вакцинували майже всіх. В себе вдома мусимо самостійно агітувати й виконувати план, - додає Юлія Петрина.

- У Моршині найсвідоміші люди, - начальниця управління соціально-гуманітарної політики Моршинської міськради 55-річна Тетяна Левкович щойно закінчила телефонну розмову. Говоримо в її кабінеті в міськраді, що за 10 хвилин пішки від центру міста.

- Починали важко. Багато було скептиків, але з часом переконались, що вакцина - єдине, що може вберегти здоров'я, - розповідає Тетяна Василівна. - Важливу роль зіграли медики, які увесь час були на зв'язку з пацієнтами. Також учителі шкіл та батьки школярів, які хотіли, аби діти навчались в класах, а не вдома. Вони й стали тією рушійною силою, яка запустила проєкт. На щастя, у місті й немає ярих антивакцинаторів, тож не було конфліктів чи протестів.

Тетяна Василівна вакцинувалась CoronaVac на другий день початку проєкту, щоби показати приклад землякам й заохотити їх. Каже, її сім'я теж повністю вакцинована. Жінка переконана, що нова хвиля пандемії лише сприятиме тому, що люди охочіше будуть імунізуватись.

Мені подобається, як реагують на Моршин. Переглядаю меми, сміюся

Моршин може бути гарним прикладом для всієї країни, додає.

- Ми зараз у червоній зоні. Якби влада виділила місто й зняла карантинні обмеження, Моршин став би суттєвим прикладом. Адже пандемія дуже ускладнила життя. Те, як реагують на Моршин – мені подобається. Переглядаю меми, сміюся. Думаю, це велика послуга, і в нас буде дуже багато туристів, як тільки подолаємо пандемію.

У кафе "Парк" на вулиці Івана Франка неподалік міської ради лише четверо відвідувачів. Заклад у підвальному приміщенні однойменного готелю.

Моршин - курортне містечко на Львівщині. У місті працює 12 бальнеологічних санаторіїв. Пропонують не лише лікування мінеральною водою, а й торф’яними грязями та озокеритом.
Фото: Анна-Лілія КОКОРА
65-річний Ігор Євгенович зі Стрия приїхав до Моршина по воду. Ще не вакцинований. Планує імунізуватись вакциною Pfizer.
Іванна Попадинець, працівниця бювету. Як усі працівники "Моршинкурорту" вакцинувалась у травні цього року.
У Моршині є три мінеральні джерала. Їх гості міста можуть спробувати в бюветі безкоштовно. А моршинську ропу, концентрований сольовий розчин, треба купувати. Пів літри коштує 150 грн.
Місцеві жителі набирають джерельну воду поблизу бювету

- Це не тому, що в нас несмачно. Туристів дуже мало, - каже офіціантка Катерина, 20 років. – А ті, що є – на повному пансіонаті, з харчуванням. Для чого їм у кафе ходити? – перевіряє сертифікат вакцинації й залишає меню. Рекомендує спробувати страви з мангалу, тандир-печі та хачапурі. Шашлик зі свинини коштує 65 грн за 100 грам, стейк – 75 грн за 100 грам. Салати від 85 грн. Перші страви – від 45, другі – від 110 грн.

- Усі працівники вакциновані. Різними вакцинами, в різний період. Не те, що без роботи могли залишитись. Просто працюємо з людьми, а хворіти не дуже хочеться, - роповідає Катерина. - Буває, приходять гості без тестів і сертифікатів. Доводиться просити їх залишити заклад, хоч втрачаємо гроші. А що робити? Поки люди не визнають потребу вакцинуватись - не вийдемо з пандемії.

О 16.30 біля бювету зібралось чимало людей. Всередину заходять по черзі, стоять окремими групами.

- Хочешь жить – умей вертется, - каже 42-річна Ірина Малехова з Миколаєва. Приїхала до Моршину на відпочинок. Одягнена у рожеве пальто. Чорний берет ледь тримається на пишному кучерявому чорному волоссі. Маска на обличчі спущена на підборіддя. – А шо, вы верите, что все вакцинированные? Я – нет. Быть такого не может. Это ж наши люди! Что они, себе вредить будут? Та конечно!

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Відпочиваючі відвідують бювет тричі в день. П'ють мінеральну воду перед прийомом їжі.
Відпочиваючі відвідують бювет тричі в день. П'ють мінеральну воду перед прийомом їжі.

Вот у вас есть знакомые, которые болели? Это у вас просто грипп был

Жінка приїхала на відпочинок своїм автомобілем. Каже, що не вакцинована й не планує.

- Ну вы как маленькая, правда. Никто ничего у меня не спрашивал. Отель – дорогой, они носом вертеть не будут от богатых клиентов. Это все – информационная политика, истерия. Никакого вируса нет. Вот у вас есть знакомые, которые болели? Это у вас просто грипп был. Да какие тесты, я вас прошу! Вот за год-два все пройдет и правда сплывет. Вспомните мои слова, - голосно сміється й махає рукою на прощання.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  У Моршині є три мінеральні джерала. Їх гості міста можуть спробувати в бюветі безкоштовно. А моршинську ропу, концентрований сольовий розчин, треба купувати. Пів літри коштує 150 грн.
У Моршині є три мінеральні джерала. Їх гості міста можуть спробувати в бюветі безкоштовно. А моршинську ропу, концентрований сольовий розчин, треба купувати. Пів літри коштує 150 грн.

- А хто їх годуватиме, як не я? - 62-річна Євгенія Олексіївна з торбини висипає в червону миску кашу та кілька обрізків м'яса. Жінку обступили чотири коти. Голосно нявкають, ластяться до ніг. – Їх у місті дуже багато, підгодовуємо громадою. В карантин, бідолахи, голодували. Пусто було навулиці, наче всі повимирали. А додому забрати не могла усіх. Маю своїх двох збуїв.

Кажуть, що вакцина міняє ДНК. Молоді люди, по 30 років обом

Євгенія Олексіївна - місцева жителька. На пенсії, до того працювала санітаркою в санаторії. Просить не вказувати її прізвища, від фотокамери відвертається.

- Я щось не розумію тої паніки довкола вакцинації. Нас же усіх при народженні щеплювали невідомо чим. Ні в кого навіть думок не було запитати про склад того. Сказали треба – й робили. Хіба тоді медицина була краща? – обурюється. – Як тільки до мене подзвонила лікарка, що треба вакцинуватись, я зібралась і пішла. Ніяких побічних реакцій не було, нічого не боліло. Говорила з сусідами – вони навідріз проти. Кажуть, що вакцина міняє ДНК. Молоді люди, по 30 років обом. Дітей у них нема, тягнуть з цим, але бояться, що після вакцини в них дауни народяться. І що будеш їм казати? Найсмішніше, що їх батьки хворіли, тата в реанімацію забрали навесні. Три тижні під апаратом дихав, ледь на той світ не попав. А вони – вакцинуватись не будуть. Цирк. Звідки такі вже розумні понабиралися? Нема ради.

ЖОДНОЇ ЛЮДИНИ НЕМАЄ В РЕАНІМАЦІЇ

Зараз у Моршині працює два стаціонарних пунктів щеплення та один мобільний, розповів Gazeta.ua виконуючий обов'язки генерального директора Моршинської міської лікарні 63-річний Геннадій Юкшинський.

- На вибір є три вакцини. Кожен обирає індивідувально. Найбільше використали CoronaVac та Pfizer. Залишилось вакцинувати менш ніж 800 осіб. У жодного пацієнта не було алергічних реакцій. У хворих з вакциною легкий перебіг хвороби. Вони вдома, але зізнаються, що їм важко сидіти на місці, просять дозволу в лікарів гуляти, - сказав лікар.

Геннадій Йосипович додав, що поки рано говорити про результати експерименту.

- Але позтивну динаміку бачимо вже зараз. Хворих значно менше, ніж торік. Жодної людини в реанімації. Будемо слідкувати, що буде в місті за кілька місяців, а підсумки підіб'ємо наступного року навесні, в період коли й почали проєкт, - заявив.

4239

людей живуть у Моршині. 800 — діти.

Зараз ви читаєте новину «"Вдівайте намордніки! Мер іде" — як живе курортний Моршин, де вакцинували 74% містян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути