понеділок, 09 грудня 2019 14:33

"Стирають сліди української присутності, наче ми тут і не жили" - репортаж із польського села, де Михайло Вербицький написав музику до гімну
7

У польському селі Млини Підкарпатського воєводства, неподалік українського кордону, 7 грудня вшанували памʼять отця Михайла Вербицького – автора музики українського гімну. Цього дня минуло 149 років із дня його смерті.

Зустріч влаштували організації закерзонців (землі на сході Польщі, де до депортацій 1944-1947 років більшість населення були українцями. – Gazeta.ua). Зібралися до 300 учасників, частина із навколишніх сіл, близько 110 приїхали з України.

У селі, де Вербицький провів останні роки життя, провели панахиду. Відвідали Перемишль, де вперше виконали патріотичну пісню "Ще не вмерла Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Михайла Вербицького двічі виганяли із семінарії

Автор: Ігор Тимоць
  Церква, в якій служив отець Михайло Вербицький
Церква, в якій служив отець Михайло Вербицький

"У Млинах близько 50 хат і 320 жителів. З них 7 родин – українські. З приходом до влади "Права і справедливості" в 2015-му нас стараються залякати, аби не надто себе показували. Щоб сполонізувалися. А ви там, в Україні, полякам усе дозволяєте", – каже місцевий 55-річний Богдан.

Автор: Ігор Тимоць
  Панахида до 149-річчя від дня смерті Михайла Вербицького
Панахида до 149-річчя від дня смерті Михайла Вербицького

Cтоїть із другом-українцем 53-річним Юрієм на панахиді за отцем Михайлом Вербицьким. Композитор був греко-католицьким священиком у Млинах, у 1863-му написав тут мелодію до вірша "Ще не вмерла Україна".

Автор: Ігор Тимоць
  Село Млини нагадує хутір
Село Млини нагадує хутір

Село виглядає, як хутір, хати розташовані далеко одна від одної. У суботу на вулицях - порожньо. Лише група українців порушують тишу. Охороняє їх дві машини поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Михайло Вербицький поховав двох дружин

На урочистості зібралися українці з навколишніх польських сіл. Їхніх рідних вислали звідси у 1946-1947 роках під час акції "Вісла" на захід Польщі. Дозволили повернутися на рідні терени у 1960-х.

"У нас не тільки руйнують могили. Стараються стирати сліди української присутності, наче ми тут ніколи не жили. Це свідома політика Варшави", – каже Юрко. Стоїть, спираючись на паличку під час панахиди.

У 2015-2017-му на сході Польщі було 15 актів вандалізму проти українських надгробних памʼяток, переважно щодо могил членів ОУН і УПА, які в Польщі вважаються винними за геноцид поляків у 1940-х. За жоден випадок наруги над могилами ніхто не покараний. Місцева влада не відновлює памʼяток і не дає дозволу зробити це українцям.

Автор: Ігор Тимоць
  Могила-меморіал автора музики українського гімну Михайла Вербицького у польському селі Млини Підкарпатського воєводства
Могила-меморіал автора музики українського гімну Михайла Вербицького у польському селі Млини Підкарпатського воєводства

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гімн, який після першого виконання просили на біс

"Я не звідси, оженився і приїхав із сусіднього села. На початку трохи були замішання з поляками, років 15-20 тому, але з року в рік вони далися на спокій. Тутейші не підтримують наруг над могилами. Може, хто в серці має хто зло на нас, але не виносять на світло. Не спіткав давно нехотті (негативного ставлення. - Gazeta.ua)", – каже польсько-українським суржиком 59-річний Михайло, був сільським головою Млинів до лютого минулого року. Прийшов на панахиду у потертій куртці. Руки мозолисті від роботи.

У Млинах є два торгові центри "Зал Львівський" і "Зал Київський", в яких працює лише кілька магазинів. Решта – порожні приміщення. Там здебільшого закуповуються українці, польської мови у крамницях практично не чути. Село – неподалік пункту пропуску "Краківець-Корчова".

Автор: Ігор Тимоць
  Меморіал на могилі Михайла Вербицького встановили у 2005 році
Меморіал на могилі Михайла Вербицького встановили у 2005 році

"Мене би знову обрали главою села, якби не поїхав на заробітки. Грошей немає де заробити, треба щось вимисляти, – каже Михайло. - Село вмирає – старі відходять, а молоді виїжджають у великі міста. Немає жадних перспектив, фабрик, нічего не діє. Був би спокій на Україні, більший рух через кордон, працювали б торгові мережі, місто би тут виросло. Інвестори не певні, чи вигідно будувати великі торгові центри. 40 гектарів викупили біля сусідньої Корчови, але після початку війни в Україні всі проекти заморозили. Має зарадити влада в Києві, у Варшаві, бо ми ту пішаки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музику "Ще не вмерла Україна" спершу написали для гітари - 10 фактів про державний гімн

На окраїні – церква Покрови Богородиці, де останні 14 років життя служив отець Вербицький. Зараз тут костел, але час від часу відбуваються і греко-католицькі богослужіння. Поруч могила-пантеон композитору, споруджені за президентства Ющенка у 2005-му.

Автор: Ігор Тимоць
  Могила-меморіал Михайла Вербицького в Млинах
Могила-меморіал Михайла Вербицького в Млинах

"Поляки – як москалі, два єднакові народи у ставлені до нас. По історії – брехуни, по житті – колоністи наших земель. Москаль і поляк – два брати. Хочуть іти на чужоє, всьо присвоювати собі, - каже місцевий українець, 63-річний Славко, після панахиди, сідає в авто з родиною. – Ми з поляками тіко сусіди. Колєгами нігди не будемо. Україна мусить стати на ноги, щоб захищати своїх у Польщі".

"Ставлення до нас залежить, як пропагує це місцева влада і ксьондз. Як добрий отець, не підбурює, то місцеві добре ставляться, а як ні, то зле, – каже тутешній українець 60-річний Володимир. – У деяких селах наші ся боять, щоб не ображали. Руйнування могил, то не робили тутейші, то приїздили націоналісти з Перемишля чи далі, з Варшави. Місцевим - байдуже".

Панахида триває півгодини. Члени закерзонських організацій дорогою додому обговорюють ціни в польських супермаркетах та знижки. Деякі товари вдвічі дешевші . Скуповуються в мережах Вiedronka та Tesco. Організатори стараються, щоб всі учасники вчасно зібралися в автобусах- двох великих і одному малому. Дорогою додому співають десятки фольклорних пісень – знаних і не дуже. Приїздять сюди з 1990-го - на день народження та смерті Вербицького, а також у село Явірник Руський неподалік Перемишля, де народився автор музики гімну.

"Перше вшанування Вербицького відбулося в червні 1990-го в Пикуличах і Млинах. Могила композитора тоді була в кущах, все поросло хабаззям. За сприянням товариства "Надсяння", створеного 1989-го, на чолі з його тодішнім головою Володимиром Середою, місцевість біля могили впорядкували", - каже теперішня керівниця громадської організації "Надсяння" Соломія Риботицька.

Автор: Ігор Тимоць
  Село Млини, де провів останні 14 років життя отець Михайло Вербицький. Тут була написана музика до українського гімну
Село Млини, де провів останні 14 років життя отець Михайло Вербицький. Тут була написана музика до українського гімну

Закерзонці відвідують рідні краї батьків десятки разів на рік, мандрують, прибирають цвинтарі, видають путівники та інші книги, популяризують в Україні втрачену малу батьківщину – Підляшшя, Любачівщину, Надсяння, Лемківщину, західну Бойківщину.

Михайло Вербицький народився 4 березня 1815-го в селі Явірник Руський, що біля Перемишля. У 10 років помер батько, а мати вдруге вийшла заміж і відмовилась від прав на сина. Ним і його братом опікувався родич — перемиський владика Української греко-католицької церкви Іван Снігурський. Той заснував у Перемишлі хор, згодом музичну школу, в яких вчився Михайло. Побачивши талант хлопця, владика запросив викладачів, які дали ґрунтовну музичну освіту. У 1850-му закінчив Львівську семінарію і висвятився на священника. 1856-го осів у Млинах, де прожив решту життя. Там же в 1863-му написав музику до вірша Павла Чубинського "Ще не вмерла Україна". Перше виконання твору відбулося 10 березня 1865-го у Перемишлі на концерті, присвяченому Тарасові Шевченку. Помер композитор від раку язика в Млинах в 1870-му.

Зараз ви читаєте новину «"Стирають сліди української присутності, наче ми тут і не жили" - репортаж із польського села, де Михайло Вербицький написав музику до гімну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути