Ексклюзиви
понеділок, 05 жовтня 2020 17:58

Металодектор, охорона і поліція - як нагороджували кращих учителів країни
12

- Має приїхати прем'єр-міністр, тому так посилили заходи безпеки, - перемовляються журналісти біля столичної арки Дружби Народів. 3 жовтня тут пройшла церемонія нагородження національної премії Global Teacher Prize Ukraine. Переможцем став Василь Дяків із Заліщиків на Тернопільщини. Він отримав 250 тис. грн.

Перед входом до сцени стоїть металодетектор. Охорона ретельно оглядає сумки, перевіряє документи. Навколо десятки поліцейських. Учителі-фіналісти виходять на сцену. Чоловіки вдягнені в темні смокінги, жінки - у вечірні сукні.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  3 жовтня пройшла церемонія нагородження у Києві
3 жовтня пройшла церемонія нагородження у Києві

- Чим більше в державі поважають вчителів, тим престижніше ця професія і вища якість освіти. Задача премії - знаходити історії вчителів та розказувати їх українцям. Адже дуже часто про педагогів у нас говорять лише в негативних приводах. Ми хочемо, щоб проактивних вчителів знало все суспільство, - говорить Зоя Литвин, засновниця громадської спілки "Освіторія", яка є організатором премії.

- У цьому році вчителів порівнювали з супергероями. Скажіть, яка ж у вас суперсила? - звертається ведуча до номінантів.

- Я не боюся руйнувати стереотипи і виводити дітей з класу. Так показую, що можна розвиватися поза межами свого маленького світу. Своїм дітям даю дорогу до успіху, - вчитель історії Олександр Чучаєв відповідає першим.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Олександр Чучаєв розповідав, у чому його суперсила
Олександр Чучаєв розповідав, у чому його суперсила

За кілька хвилин розпочинається офіційна церемонія. Ведучі Людмила Барбір і Тимур Мірошниченко представляють фіналістів. Їх підвозять на мотоциклах. До сцени йдуть червоною доріжкою.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Фіналісти Global Teacher Prize 2020 позують
Фіналісти Global Teacher Prize 2020 позують

- Цей захід демонструє важливість наших вчителів, яких не завжди належно оцінюють. Ми маємо поважати педагогів не лише у їхнє професійне свято, а щодня. Хочу подякувати вчителів, тому що вони формують майбутнє не лише України, а й всього світу, - говорить прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

На сцену виходить гурт ВВ. Присутні підтанцьовують.

- Вчора я прийшов додому, тільки поклав голову на подушку і - одразу заснув. Те, що я став фіналістом премії, не снилося. Зате фіналісти приходили уві сні. Потрапити сюди - моя давня мрія, яка згодом перетворилася на мету, - говорить вчитель початкових класів Андрій Олійник. Він став переможцем у номінації "Вибір українців". - Дякую кожному, хто мене підтримував і голосував за мене. У мого тата сьогодні день народження, прошу привітати його оплесками.

Уперше за час існування премії вручають нагороду найкращому вчителю фізкультури та спорту. Ним став Віталій Мушинський з Хмельниччини.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Віталія Мушинський отримав звання найкращий вчитель фізкультури
Віталія Мушинський отримав звання найкращий вчитель фізкультури

- Коли з'явилася номінація, мене питали батьки: "Ти вже себе подав?". Та я стверджував, що нецікаво. Заявку відправила сестра, - каже він. - Діти отримують задоволення від моїх уроків, багато дізнаються нового. Ми зробили головне: підняли дітей з лавок.

Після виступу гурту The Hardkiss вручають нагороду в номінації "Вибір серцем" - від куратора премії телеведучої Наталії Мосейчук. ЇЇ здобули Олег Швед, учитель української мови та літератури у львівському "Охматдиті",та Вікторія Щербакова, учитель початкових класів із Сумської області.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  На сцені виступав рок-гурт The Hardkiss
На сцені виступав рок-гурт The Hardkiss

- Номінація "Вибір серцем" це не про методику, академічні успіхи учнів. Це про людяність і відданість. Я мала обрати одного педагога. Але вирішила зробити виняток і обрала двох, - каже Мосейчук.

Перед оголошенням головного переможця на екрані демонструють баржу, яка пропливає Дніпром. За мить на ній з'являється ім'я - Василь Дяків. У Заліщицькій державній гімназії він викладає історію, громадянську освіту та основи здоров'я.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Переможцем цьогорічної премії став Василь Дяків
Переможцем цьогорічної премії став Василь Дяків

- Ми творимо реальність, здійснюємо мрії інших вчителів, а також учнів та батьків. Вчителі важливі. Кожен має нести відповідальність і розуміти, що саме ми будуємо майбутнє країни. Ніхто за нас це не зробить, - говорить Василь Дяків зі сцени з трофеєм у руках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вінниці пропонують застрахувати від коронавірусу усіх освітян

Церемонію завершує виступ Monatikа. Присутні танцюють і фотографуються. Найкраща десятка вчителів обіймаються та вигукують: "Ми - бесмертні коні!"

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Фінальним стає виступ співака Monatik
Фінальним стає виступ співака Monatik

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков та прем'єр-міністр Денис Шмигаль висловили свої привітання з нагоди відзначення Дня працівників освіти.

Зараз ви читаєте новину «Металодектор, охорона і поліція - як нагороджували кращих учителів країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути