Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2018 10:10

Завершили зйомки фільму "Казка про Чорного козака"

Завершили зйомки фільму "Казка про Чорного козака"
Сцена із фільму "Казка про Чорного козака"

Прем'єра фільму "Казка про Чорного козака" невдовзі відбудеться в Києві.


"Вся проблема в грошах, – каже режисер фільму 53-річний Владислав Чабанюк. – Одна година оренди пристойного залу кінотеатру в Києві коштує 15 тисяч гривень. Нам треба щонайменше три години".


Фільм за сценарієм Сашка Лірника почали знімати на аматорській кіностудії "Мальва" в селі Леґедзиному Черкаської області 2008 року. Спочатку планували, що стрічка триватиме 40 хв. і обійдеться організаторам у 62 тис. грн. Однак надалі зйомки й бюджет довелося коригувати.

Із казки Сашка Лірника на дві сторінки ми написали сценарій на 120 сторінок


"Із казки Сашка Лірника на дві сторінки ми написали сценарій на 120 сторінок, - розповідає Чабанюк. - Усі сцени знімали професійною камерою, а згодом озвучували професійною апаратурою. Зйомки затяглися через кілька криз у державі".


У фільмі є кілька батальних сцен. У них знімалися казкар Сашко Лірник, американська режисерка Наомі Умань, козак Василь Середенко, акторка Марина Юрчак, письменники брати Капранови та Росланд – керівник київського військово-патріотичного клубу "Росичі", майстер середньовічних поєдинків.


"Я шьол по вулиці. Віжу - багато людей зібралося, - розповідав вірменин Місак Аракелян. - Міне гукнули і я согласився. Тепер я татарін".
Місак приїхав у гості до брата Вазгена, який живе у сусідньому селі Вишнополі. Натомість два дні поспіль знімався в кіно.
"Аби гроші платіль, - сміється. Каже, що його запросили, бо має бороду.


Події відбуваються у ХVII ст. Козацька вдова Ганна помічає, що вночі хтось почав допомагати по господарству. Підстерегла козака, вбраного в чорне. Закохується в нього, але дізнається, що він проклятий сотником, бо заснув на чатах. Козацьку сотню вирізали татари, лише він урятувався. Згодом татари нападають на село. Захоплюють у полон українських бранців. Уночі, зарізавши козу, татарський мурза в припадку лютої радості розчісує масними руками голову найкрасивішої бранки – козачки Ганни.


"За сценарієм татарин мав зарізати барана, – каже Владислав. – Ще 2008 року за барана загнули дуже високу ціну – 800 гривень. Довелося замість нього різати козу".
На світанку на загін татар нападає Чорний козак. Він убиває усіх ворогів і спішить повернутися в могилу до сходу сонця. Однак прокляття вже не діє. Козак стає вільним і одружується з Ганною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знімали 9 років: фільм "Чорний козак" за казкою Сашка Лірника вийде навесні


Загальна тривалість фільму – 1 год. 50 хв. Бюджет – 2 млн 35 тис. грн. У зйомках брали участь 487 осіб, із яких 100 – діти. Окрім "Казки про Чорного козака" Владислав Чабанюк зняв у рідному селі ще кілька фільмів. Найвідоміший із них – "Ойра" про події російсько-української війни 1918-1921 років.

Зараз ви читаєте новину «Завершили зйомки фільму "Казка про Чорного козака"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути