середа, 23 жовтня 2019 13:20

За рік вкрали 4 німецькі муніципальні велосипеди

Рік тому у Вінниці відкрили мережу велопрокату nextbike. Оренда велосипедів доступна через телефон 24/7. По місту встановлено 15 станцій прокату, на яких 120 велосипедів.

Nextbike — німецька компанія, яка розробляє та керує громадськими системами прокату велосипедів. Компанія заснована в Лейпцігу 2004-го.

У перший сезон велопрокату 2018-го у Вінниці послугою скористалися 4,3 тис. осіб, а загалом велосипеди орендувалися понад 8 тис. раз.

Найпопулярнішими маршрутами стали Келецька/Космонавтів – площа Європейська, парк Дружби Народів, вулиця Келецька – вулиця Стрілецька. Найбільш популярним став велосипед під номером 78464, на якому здійснили 148 виїздів 2018-го.

  Мер Вінниці Сергій Моргунов на NextBike. Фото: veliki.ua
Мер Вінниці Сергій Моргунов на NextBike. Фото: veliki.ua

Попередній технічний запуск сезону мав відбутись 15 березня 2019-го. Але через погодні умови його перенесли. Офіційний запуск сезону по всій країні відбувся 1 квітня. Тоді станцію на Європейській площі розширили. Встановили туди додаткові місця для велосипедів.

У новому сезоні тарифи підвищили. Ціна за разову поїздку на велосипеді залишили незмінною – 20 грн за годину. Зросли ціни на абонементи. Місячний коштуватиме 250 грн (було 230), сезонний – 1150 грн (було 800).

Запровадили два нові тарифи: "Вікенд сезон" – кожна п'ятниця, субота і неділя протягом сезону за 600 грн; "Туристичний" – 150 грн за 3 дні прокату.

  Велопрокат на "Вишеньці". Фото: VeжА
Велопрокат на "Вишеньці". Фото: VeжА

29 квітня вінничани просили встановити в місті більше станцій міського велопрокату NextBike, написавши тоді петицію до міської ради. Але вона набрала всього 107 голосів із 350 потрібних.

Вперше 3 травня у Вінниці вкрали велосипед велопрокату Nextbike. Зі стійки станції прокату виламали замок і забрали ровер. Крадіжка сталася близько третьої ночі на станції поблизу Залізничного вокзалу. Цього ж дня поліція знайшла велосипед у районі залізничного вокзалу.

Вінничанин, який знайшов велосипед, отримав на знак подяки річний абонемент на послуги міського велопрокату.

На початку вересня було викрадено 3 велосипеда зі станцій муніципального велопрокату NextBike.

"Крім того, велосипеди, як і станції, продовжують пошкоджувати. Збитки від вандалів становлять вже 3 тисячі євро", - розповідає Gazeta.ua представник компанії Nextbike Україна у Вінниці Олександр Царевський.

Станції муніципального велопрокату у Вінниці:

– вул. Ващука (Вишенька)/вул. Келецька;

– Західний автовокзал;

– Вінницький національний технічний університет;

– вул. Брацлавська/вул. Замостянська;

– Європейська площа;

– вул. Келецька/вул. Пирогова;

– вул. Пирогова/Електромережі;

– парк Дружби народів /вул. А. Первозванного;

– вул. Келецька/пр. Космонавтів;

– вул. Келецька/вул. 600 річчя (ДонНУ імені Василя Стуса);

– Центральний автовокзал;

– Залізничний вокзал;

– вул. Стрілецька/вул. Київська;

– вул. Коцюбинського (ТЦ "ПетроЦентр");

– вул. Коцюбинського/пл. Перемоги.

Для того, аби взяти на прокат велосипед, достатньо просто завантажити спеціальний додаток NextBike на смартфон, зареєструватися у системі та їхати, куди заманеться. Перша година катання коштуватиме 20 гривень, наступна також, а третя і далі – по 50 гривень. Існують також місячні та сезонні абонементи.Оплата за користування знімається з банківської картки або з її емулятора, встановленого на смартфон.

Зараз ви читаєте новину «За рік вкрали 4 німецькі муніципальні велосипеди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути