пʼятниця, 13 квітня 2018 03:28

Вилитий в Україні дзвін передали до Мінська

З даху будинку у Мінську в Білорусі, зняли старовинний дзвін, який мовчав понад півстоліття.

Дзвін має сильний низький звук. Його відлили на заводі Фельчинских у Калуші Івано-Франківської області в 1929 році, - пишуть "Вікна".

Автор: http://img.vikna.if.ua/
  Дзвін був «голосом» трофейного годинника з Кенігсберга на вежі житлового будинку
Дзвін був «голосом» трофейного годинника з Кенігсберга на вежі житлового будинку

"Перший бій курантів пролунав 9 квітня 1950 року, символізуючи завершення будівництва однієї з найкрасивіших будівель в Мінську. На даху вежі встановили дзвін вагою 380 кг з молотом-ударником, який з'єднаний з годинниковим тросом. Дзвін має сильний низький звук, його відлили на заводі Фельчинских в 1929 році", - каже історик Володимир Воложинський .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиційний білоруський рокер презентував пісню "Герої не помирають"

Дзвін був "голосом" трофейного годинника з Кенігсберга на вежі житлового будинку, в якому жили співробітники КДБ. Через кілька років дзвін замовк, і в наші дні навіть не всі мешканці знали про його існування. За однією з версій, дзвін заважав місцевим жителям.

"Надпис на дзвоні зробили польською мовою. Це свідчать про те, що цей дзвін "споруджений зусиллями (на зібрані кошти) стрільців полку мінського в пам'ять про загиблих захисників землі мінської". На протилежному боці написано: "Ім'я моє — "Ірена" і "Зроблено в одлівне братів Фельчинских в Калуші", - розповів журналіст Василь Семашко.

Точно з'ясувати, для якої споруди виливали цей дзвін, не вдалося. Імовірно, для Тріумфальної арки, яка перебувала в Молодечно. Її, щоправда, знесли ще за часів СРСР.

Автор: http://img.vikna.if.ua/
  Тріумфальна арка, для якої могли виготовити дзвін
Тріумфальна арка, для якої могли виготовити дзвін

Дзвін і зараз у хорошому стані, є лише невеликі відколи по краю. Його хотіли влаштувати на дзвіницю Червоного костелу, але потім настоятель відмовився від цього. Від варіанту відновити його роботу на будинку теж відмовилися через гучність і періодичність дзвону.

Через 10 років з моменту виявлення долю дзвону нарешті вирішили. Його передадуть у Музей історії міста Мінська. "Ірена" вже знаходиться на майданчику тимчасового зберігання музею.

Громада міста Герксгайм-ам Берг у німецькій землі Рейнланд-Пфальц проголосувала за збереження церковного дзвону часів доби націонал-соціалізму.Йдеться про дзвін 1934 року у вежі місцевої протестантської церкви Святого Якова. На ньому зображена свастика та напис "Усе заради Вітчизни – Адольф Гітлер".

Зараз ви читаєте новину «Вилитий в Україні дзвін передали до Мінська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути