пʼятниця, 20 вересня 2019 23:58

Все, що зближує з Росією, буде використане проти України - В'ятрович
6

У Львові обговорили деколонізацію
Фото: Анна-Лілія Кокора
У Львові обговорили деколонізацію
У Львові обговорили деколонізацію
У Львові обговорили деколонізацію
У Львові обговорили деколонізацію

Після декомунізації в Україні має розпочатися процес деколонізації, заявили на львівському Book Forum.

"Медіа повинні вийти з-під колоніального впливу. Я не розумію ЗМІ, які досі виходять російською мовою. Яка у них мета? Мені здається, що вони продовжують жити у постколоніальному дискурсі, вважаючи, що ця мова повинна мати тут якийсь особливий статус. Багато медіа відтворюють колоніальні наративи. Це все, що крутиться навколо визначень "спільна культура", "спільна пам'ять". Все, що зводиться до конструкту про "один народ", з якого проростає значна частина тих проблем, які є сьогодні.

Що таке "пострадянський простір"? Чого спільного у Молдови з Туркменістаном? Окрім того, що вони в 1991 році вийшли зі складу СРСР. Між ними велетенська географічна відстань, історична, культурна. Коли ми повторюємо термін "пострадянський простір", то відтворюємо колоніальний наратив. Що це один простір і тільки так сталося, що Союз розпався. Якщо ми це відтворюємо, то залишаємо шанс, що цей простір може знову об'єднатися", - сказав головний редактор "Українського тижня" Дмитро Крапивенко, повідомляє Gazeta.ua.

У контексті деколонізації потрібно буде вирішувати проблему Донбасу.

"Всі проблеми Донбасу не є унікальними. Москва обкатувала на Донбасі свої технології. Геноциди, репресії, експерименти. Питання звільнення Донбасу від колоніальних сенсів багатьом здається надуманим. Наче б то там завжди так було і навіщо витрачати на це час. Насправді, ця сила пострадянського наративу на Донбасі є уявною. Усюди, де радянський наратив є стійким, є зачищена історична пам'ять. У масовій свідомості історія Донбасу виглядає так: "прийшла радянська влада і все зробила". А до радянської влади нічого не було. Головне завдання медія - промотувати факти. Про те, що Донбас завжди був частиною України, у нас одна історична доля. Ми всі знаємо про тюрму на Лонцького у Львові. Але та сама тюрма є у Донецьку, на Червоноармійській вулиці. Першим елементом руйнування постколоніального дискурсу є відкриття історії", - заявив заступник головного редаткора журналу "Український тиждень" Максим Віхров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маніпулятор використовує наші слабкості - у Львові обговорили соціальну паніку

"Все, що зближає нас з Росією буде використане Росією проти України. Нерозуміння цього робить нас вразливими. Декомунізація потрібна була як перший крок відгородження від Росії. Але цього не досить. Ми натикаємось на російсько-імперські нашарування. Коли перейменовували Кіровоград, то багато хто підтримував назву Єлисаветград. Вони казали, що це наша гордість. Під деколонізацією ми розуміємо позбавлення від імперського впливу, який може бути використаний для відновлення імерії. Це все дозволяє говорити про "один народ". Для цього надзвичайно важливо, щоб ми жили в єдиному культурному полі, щоб у нас були спільні герої. Ми повинні попередити суспільство про це. Мають тривати суспільні дискусії. А вже на другий етап маємо виходити із законодавчими рішеннями", - сказав екс-голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Український історик, екс-голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович висловився за політику посилення позицій української мови.

Зараз ви читаєте новину «Все, що зближує з Росією, буде використане проти України - В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути