Ексклюзиви
вівторок, 22 травня 2018 16:48

Провели перші випробування українського повітряного таксі
7

Фото: dumskaya

Одеський авіаційний завод продовжує працювати над своїм літаком Y1 "Дельфін", який зовсім недавно був запущений у виробництво. Він і далі вдосконалюється.

Майже щодня над мікрорайоном Шкільний чути гул авіаційних двигунів. Льотчики тестують у небі нововведення, що розробляють конструктори, пише "Думська".

У "Дельфіна" є непогані шанси стати не тільки своєрідним повітряним таксі для бізнесменів, а й "навчальною партою" для авіаційних вузів і шкіл.

Зовнішній вигляд дослідного зразка постійно змінюється. 2 місяці тому завод придбав для Y1 партію трилопатевих гвинтів відомого європейського виробника. Їх встановили на борту.

Серце машини - 230-сильний дизельний двигун французької фірми Safran, що працює на авіаційному гасі. Конструктори намагаються поліпшити умови його роботи.

"Зміни в конструкцію вносять майже щодня, і це не найшвидший процес. Кілька днів тому інженери розробили новий капот двигуна з оновленою системою подачі повітря для охолодження головок циліндрів і масла. Причому удосконалення роблять після кожного польоту - ми на практиці перевіряємо нововведення і намагаємося відразу виявляти недоліки, - розповідає начальник льотно-випробувальної станції Олег Синиця.

Так намагаються поліпшити характеристики роботи мотора, перш за все, знизити споживання палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажирів разом з літаком здуло зі злітної смуги

"Дельфін" - вже зараз досить економна машина. На злітному режимі споживає майже 30 літрів на годину, а на крейсерському, за швидкості 280 кілометрів за годину, - не більше як 25. Це набагато менше, ніж джгут спорткари. Для чотиримісного літака це зовсім не погано, тому "Дельфін" має непогані перспективи для комерційного успіху", - додав інженер.

Авіазавод входить у структуру Укроборонпрому. Розробка літака ведеться не за державний рахунок, а за власні кошти підприємства.

Новий український авіаперевізник SkyUp, який 21 травня здійснив перший рейс, до кінця 2018 року планує надати послуги майже 650 тис. українців.

Це - наймолодший флот серед українських авіакомпаній - середній вік повітряних суден становить 4 роки.

Зараз ви читаєте новину «Провели перші випробування українського повітряного таксі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути