Ексклюзиви
середа, 22 червня 2022 12:34

"Постійно чатують": порахували корабельне угруповання РФ у Чорному морі

"Постійно чатують": порахували корабельне угруповання РФ у Чорному морі
Українські військові у більшості випадків встигають знешкодити ворожі міни, які прибиває до берегів - Гуменюк. Фото: Генштаб ЗСУ

На 22 червня у Чорному морі перебуває п'ять російських надводних кораблів і підводний човен, споряджені 44 крилатими ракетами типу "Калібр".

Через це загроза з моря для всієї України зберігається, повідомила речниця Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк в телемарафоні "Єдині новини", передає Gazeta.ua.

"Корабельне угруповання ворожих сил постійно чатує в північно-західній частині Чорного моря. Вони загнали всі цивільні судна в порти України та не дозволяють здійснювати судноплавство в цій частині Чорного моря під загрозою застосування зброї. Зокрема, постійно курсують там ракетоносці й підводні човни також споряджені крилатими ракетами", - сказала Гуменюк.

За її словами, дальність ураження цих ракет становить понад 2 тис. км. Через це вони загрожують всім регіоном України, а не лише півдню. Суттєву небезпеку становить і вороже замінування акваторії Чорного моря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удар ЗСУ по острову Зміїний: з'явилися перші подробиці та супутникові знімки

"Тільки той, хто замінував море, може знати кількість цих мін і місця їх розташування. Тому саме Росія повідомила свого часу, що по акваторії Чорного моря розставлені понад 400 мін. І штормова погода – це підвищення загрози. Якщо міни якірні, їх зриває з кріплення. І вони, вільно дрейфуючи, можуть прибиватися до берега", - наголосила Гуменюк.

У цьому ключі вона нагадала про випадки виявлення мін поблизу Румунії, Туреччини, а також біля берегів Миколаївщини та Одещини.

За словами речниці, українські військові переважно встигають виявити міни і контрольовано знищити. Однак є випадки, коли міна детонує самостійно, безконтрольно, при цьому сектор її ураження становить понад 100 м.

У Чорному морі також баражують три великі десантні кораблі. Висадити десант окупантам не дозволяє штормова погода, сказала Гуменюк.

Регіони півдня України російські загарбники обстрілюють щодня. 22 червня накрили Миколаїв сімома ракетами. Після цього у місті пролунали кілька потужних вибухів. Очевидці повідомили, що після ракетних ударів виникли пожежі, які видно навіть на околицях. Про постраждалих на зараз невідомо. Імовірно, ракети прилетіли з Херсона.

20 червня російські окупанти завдали по Одеській області 14 ракетних ударів за 3 год., вигорів логістичний продовольчий склад.

З тимчасово окупованого Криму вночі росіяни випустили по Одещині крилаті ракети типу "Онікс". Атакували Білгород-Дністровський район, а ранком - Одесу, повідомляло Оперативне командування "Південь".

Зараз ви читаєте новину «"Постійно чатують": порахували корабельне угруповання РФ у Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути