Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 10:17

Полтавець отримує безкоштовну електрику з вітряка

Полтавець Віталій Майборода змайстрував вертикальний вітрогенератор. За його допомогою можна безкоштовно отримувати до 200 кВт/годин електроенергії на місяць, а також опалювати приміщення. За основу вітряка підприємець взяв дві вживані 200-літрові діжки.

Їх розрізав навпіл та встановив одна над одною під кутом 90 градусів. Тримається конструкція на металевій вісі та підшипниках. Також до системи під'єднані автомобільний генератор на 24 вольти, акумулятори, контролер, перетворювач напруги. Висота виробу складає 2,5 м, ширина — 1,3 м.

Автор: facebook.com/vitalii.maiboroda
  Вертикальний вітрогенератор можна зібрати за 8-12 тис грн
Вертикальний вітрогенератор можна зібрати за 8-12 тис грн

"Обрав саме вертикальний вітрогенератор, бо він працює при невеликому вітрі - 3-5 м/с. Горизонтальні моделі більш продуктивні, але потребують швидкості вітру від 7 м/с. У моїй місцевості такі вітри бувають рідко", - сказав Віталій Майборода.

За його словами, на купівлю всіх елементів вітряка знадобиться від 8 до 12 тис грн. Заводські вітрогенератори українського виробництва коштують понад 45 тис грн.

"При розробці власної вітрової електростанції важливо врахувати загальну споживчу потужність приладів, якими плануєте користуватися. Якщо вихідна потужність інвертора 2 кВт, то одночасно зможете користуватися, наприклад, комп'ютером, телевізором та освітленням. Але при цьому не увімкнете пральну машинку, яка вимагає потужність у 3 кВт. Тобто інвертор має бути відповідної потужності. Ємність батереї теж треба розрахувати - щоб енергія в акумуляторі накопичилась на кілька днів і не було перебоїв, коли вітер взагалі стихає", - пояснив полтавець.

Щоб опалювати приміщення вітрогенератором, запропонував не збирати енергію в акумуляторі. Замість цього направити її до електричного тену, який попередньо вставити в чавунну батарею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google успішно випробував літаючу вітряну електростанцію

"На 10 секцій достатньо тена потужністю до тисячі ват. Якщо установку зробити потужнішою, виробленої електроенергії вистачить для опалення квартири чи приватного будинку", - додав Майборода.

Він запевняє, що для електричної незалежності буде оптималльним поєднання вітрової та сонячної електростанцій.

У Шотландії запрацювала перша плавуча вітрова електростанція. Станцію назвали Hywind Scotland. Вона може забезпечити електроенергією 20 тис. будинків.

Зараз ви читаєте новину «Полтавець отримує безкоштовну електрику з вітряка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути