Ексклюзиви
субота, 29 квітня 2017 04:04

Показали золото сарматського царя
17

Показали золото сарматського царя
Фото: Вежа
Показали золото сарматського царя
Показали золото сарматського царя
Показали золото сарматського царя
Показали золото сарматського царя

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї проходить виставка "Коштовні сторінки історії Поділля". Показують коштовності з кургану сарматського царя Інісмея розкопаного біля села Пороги.

"В курганах сарматів знайдено чималу кількість прикрас із золота, бронзи, бурштину, а також бронзові та кістяні деталі кінської збруї, глиняний посуд. Знайдені в Гордіївському могильнику золоті прикраси є одними із перших високохудожніх золотих ювелірних виробів України. В усіх групах курганів цього могильника знайдено речі середземноморського походження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували невідомі малюнки Мікеланджело

Особливої уваги заслуговують предмети, які були знайдені під час розкопок давніх курганів знатних сарматів. Більшість прикрас, знайдених у похованнях сарматської знаті, виконані у "звіриному стилі. В одному із поховання знатної сарматки знайдені золоті сережки у вигляді порожнистих фігурок коней. До основи сережок прикріплено ланцюжки, що закінчуються перлинами-намистинами та золотими дисками. Саме ця прикраса демонструє найважливіші символи для кочівників — сонце та кінь", - повідомляє "Вежа".

Під час розкопок кургану поблизу села Писарівка Ямпільського району знайдені золоті сережки жриці, які мають вигляд звичайних кілець із замочками у вигляді петлі та гачечка з напаяною на дужку дротяною спіраллю. В одному із курганів у селі Пороги Ямпільського району знайдені чудові римські амфори, численні золоті та срібні прикраси, дорога зброя та золота гривна — символ влади. Це був не просто знатний сармат, а цар.

Возле села Поповка Липовецкого района Винницкой области археологи откопали могильник Черняховской культуры III-IV вв. В могилах нашли ценные украшения из стекла, кораллов и ракушек.

Зараз ви читаєте новину «Показали золото сарматського царя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути