пʼятниця, 24 липня 2020 12:20

Підйом судна Delfi зупинили до кінця року - АМПУ оголосила тендер

Підйом судна Delfi зупинили до кінця року - АМПУ оголосила тендер
АМПУ оголосила тендер на видалення судна Delfi з акваторії Одеського морпорту. Фото: usionline.com

Одеська філія Адміністрації морських портів України (АМПУ) вирішила не чекати результатів другої спроби підняття затонулого танкера Delfi. Оголосили тендер на послуги з видалення судна з акваторії Одеського морпорту.

Але тепер терміни знову переносяться - до кінця 2020 року, повідомляє "Українська служба інформації. Одеса".

Оголошення про проведення торгів розмістили на сайті Prozorro у четвер 23 липня. Замовник робіт АМПУ. Бюджет - 24 681 667 грн. Розмір мінімального кроку пониження ціни - 246 816,67 грн.

Тендерні пропозиції приймають до 28 серпня. Аукціон планують провести 5 жовтня.

Термін виконання робіт - до 31 грудня 2020 року, залежно від гідрометеорологічних умов - але не більше 60 календарних днів з моменту укладення договору.

Як написала в своєму Telegram-каналі народна депутатка Тетяна Плачкова, заявлена ​​сума приблизно вдвічі-втричі перевищує реальну вартість робіт. При цьому нардепка ставить під сумнів можливість проведення робіт до кінця поточного року.

"В АМПУ вирішили добре заробити. Аукціон буде проведено тільки 5 жовтня, а значить фактично цього року робіт не розпочато - в цей час починається сезон штормів, і власне гідрометеорологічні умови не дозволять виконувати роботи", - написала вона.

Напередодні міністр інфраструктури України Владислав Криклій повідомив, що частина бонового загородження втратила натяг і занурилася в воду, що і призвело до витікання залишків нафтопродуктів і забруднення поверхневих вод. Тому були встановлені додаткові бонові загородження, щоб не допустити поширення забруднення акваторії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі почали роботи з підйому танкера Delfi поблизу пляжу "Дельфін"

Раніше повідомляли, що 24 липня підрядник має зробити останню спробу поставити судно на кіль. Якщо вона буде невдалою, право почати роботи передадуть АМПУ. Планували використовувати сталеві троси, а не поліпропіленові, як минулого разу, і потужніші буксири. Якби все пішло як треба, далі судно доставили б до Чорноморська і там розрізали. Однак, роботи в п'ятницю не починали, бо вже був оголошений тендер.

15 липня через сильний вітер стався черговий витік нафтопродуктів з танкера Delfi біля міського пляжу Одеси.

25 червня Одеська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій закрила місцевий пляж "Дельфін".

Танкер Delfi сів на мілину 22 листопада минулого року поблизу Одеси. Його власник не дозволяв екіпажу залишити судно, а рятувальні катери не могли підійти до нього через шторм. Тоді повідомлялося, що на борту немає вантажу, який би загрожував екологічній ситуації Одещини. Але судно не мало відповідних реєстраційних документів.

Однак удень 22 листопада аналізи показали перевищення допустимої концентрації нафтопродуктів у воді в 53 рази, а 23 листопада Держекоінспекція Кримсько-Чорноморського округу прозвітувала, що вміст нафтопродуктів у воді на місці аварії перевищує гранично допустиму концентрацію в 157 разів.

Зараз ви читаєте новину «Підйом судна Delfi зупинили до кінця року - АМПУ оголосила тендер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути