Ексклюзиви
понеділок, 27 листопада 2017 07:08

Леніну відбили голову та поламали ноги
4

Останній пам'ятник Володимиру Леніну у Черкасах звалили 27 листопада 2008 року
Фото: dzvin.news
Останній пам'ятник Володимиру Леніну у Черкасах звалили 27 листопада 2008 року
Останній пам'ятник Володимиру Леніну у Черкасах звалили 27 листопада 2008 року
На місці пам'ятника Леніну зробили фонтани

Останній пам'ятник Володимиру Леніну на Соборній площі у Черкасах звалили 27 листопада 2008 року близько 22:30. Йому відбили голову та поламали ноги.

Тоді правоохоронці зупинили рух транспорту прилеглою вулицею, бульваром Шевченка. Процесом керували колишній міський голова Черкас Сергій Одарич та голова районної держадміністрації Чигирина Петро Литвин.

Пам'ятник важив 70 тонн. Його демонтували 5 вантажними кранами. Чиновники планували перенести Леніна до парку "Перемоги". При підйомі зісковзнули троси, пам'ятник впав на землю та розколовся на частини.

Голова обласного комітету Комуністичної партії Володимир Раєнко звинуватив Одарича у вандалізмі та заявив, що пам'ятник демонтований незаконно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фермер поставил памятник Карлу Марксу

Наступного дня у знак протесту комуністи зібрали несанкціонований мітинг біля Черкаського міськвиконкому. З їхнього офісу голосно лунали радянські агітаційні пісні. У відповідь представники Української народної партії ввімкнули гімн України.

Влітку 2011 року площа, де стояв пам'ятник, була повністю реконструйована. Тепер там є 2 фонтани-кулі та довгі лавочки.

Насправді у Черкасах ще залишився один пам'ятник Леніну, але з нього зробили козака. Стоїть на території розважального спорткомплексу "Спортохота" вдягнений у шаровари, вишиванку і жупан. На голові приклеїли "оселедця". Дирекція розважального закладу говорить, що статуя ніколи пам'ятником Леніна не була. До того як став козаком, він був в образі мисливця.

Зараз ви читаєте новину «Леніну відбили голову та поламали ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути