Ексклюзиви
середа, 14 березня 2018 07:11

"Із собою носив невеликого "Кобзаря": показали речі загиблих добровольців
15

Учні полтавської школи слухають екскурсію про добровольців
Фото: Денис Скриль
Матір Антона Цедіка
Речі Дмитра Коряка
Речі Антона Грицая - відомого футбольного вболівальника

Особисті речі полтавських добровольців показали у Полтавському краєзнавчому музеї. Експонати принесли рідні загиблих бійців – Антона Грицая, Дмитра Коряка, Антона Цедіка та Миколи Чепіги.

"Практично кожен із них мав дві освіти, були учасниками Майдану. Вік дуже різний цих людей. Їх поєднує те, що кожен із них брав із собою книги на війну. Також є годинники, амулети, обереги і шеврони", - розповіла Ірина Тарасу, науковець Полтавського краєзнавчого музею.

Окрім речей, в експозиції представлено багато фотографій добровольців під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Коряк загинув під час захисту Маріуполя.

"В столі знайшли зліпок зубів і пасмо волосся. Хотів на Майдан зробити собі боксерську капу, але в лікарні просто відбілили зуби. Саме по цьому зліпку його і упізнали. Із собою постійно носив невеликого "Кобзаря", але книга згоріла. Постійно купував багато книг, з собою на війну взяв кілька томів. Ось зошит для правознавства, а в ньому - вірші Шевченка. Планував одружитися восени, привозив додому наречену Лесю із Луцька. Звільняв у складі батальйону "Донбас" Артемівськ (нині - Бахмут), Лисичанськ і Попасну. 20 серпня обіцяв приїхати до батька на день народження. Частина батальйону потрапила в оточення, поїхали визволяти побратимів. 29 серпня їхав із Іловайська у відкритому "КрАЗі". Потрапили під обстріл і Антон загинув одразу разом із побратимами "Бронею" і "Браво". Під час бомбардування тіла викинуло із вантажівки, обгоріли", - розказала Ольга Цедік, матір загиблого Антона Цедіка.

Автор: Денис Скриль
  Особисті речі добровольців Чепіги і Цедіка
Особисті речі добровольців Чепіги і Цедіка

"Мій син поліг 29 серпня в 2014 році в "зеленому коридорі" від рук росіян. До 27 серпня чекали на наказ про вихід із території. Але його не було. Добровольці легко б могли вийти із оточення, але тримали позиції, хоча ні набоїв, ні води вже не було. Після цього Генштаб наказав скласти зброю і вийти "зеленим коридором", але військові не захотіли складати зброю і капітулювати перед ворогом. За це їх і розстріляли із усіх калібрів, - розповів Ігор Мочалов, батько загиблого і військовий експерт. - Снаряд влетів у кабіну вантажівки, а за ним - другий. Син допоміг пораненим і посадив їх у інший автомобіль. Сам залишився надавати допомогу іншому транспорту. Врятував кілька побратимів, яких відтяг у поле, їх потім взяли росіяни в полон. Поліг від кулі в голову. Ми перші робили експертизу ДН. Із нас спочатку вимагали 6 тисяч гривень, але потім втрутився представник президент, зробили безкоштовно. Хлопці загинули 29 серпня, а їх привезли в морг 3 вересня в Дніпро. Спека ж тоді була дуже сильною. Упізнати тіла не було змоги - фрагменти тіл дуже обгоріли. Серед речей знайшов телефон, який сам подарував сину, і його годинник. Інформацію по експертизі надали тільки після втручання міністра МВС Арсена Авакова в січні 2015 року".

Автор: Денис Скриль
  Речі Дмитра Коряка
Речі Дмитра Коряка

Виставку речей полтавських бійців приурочили до Дня українського добровольця, який святкують 14 березня. Працюватиме експозиція два тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успішній політик має бути кіборгом - Вакарчук.

Керівник медичного батальйону "Госпітальєри" Яна Зінкевич, яка після травм керує батальйоном з інвалідного візка, заявила, що не отримувала державної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «"Із собою носив невеликого "Кобзаря": показали речі загиблих добровольців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути