Ексклюзиви
середа, 11 жовтня 2017 15:44

Фото нелюдських умов в українських інтернатах шокували мережу
18

У психоневрологічному інтернаті в селі Монастирок пацієнти скаржились, що їх принижують, б’ють та не надають медичної допомоги
Фото: tvoemisto.tv
У кімнатах є туалетні стільці, проте частина пацієнтів змушена використовувати для відправлення потреб пластмасові відерця. Немає мила, зубної пасти та мочалок. Більшість пацієнтів не чистить зуби
Пацієнти психоневрологічного інтернату розповіли, що у них свято, коли приїжджає хтось із департаменту – тоді міняють білизну
У психоневрологічному інтернаті в селі Монастирок на Жовківщині хворі занедбані – у них навіть не обрізані нігті
У деяких кімнатах колонії №30 на кожного в’язня припадає лише 2,5 м.кв житлової площі, тоді як законодавство гарантує щонайменше 4 м.кв

Масові порушення прав людини виявили у колоніях, інтернатах, геріатричних пансіонатах та дитячих будинках на Львівщині.

Комісія з офісу Уповноваженого з прав людини завітала у заклади без попередження, пише "Твоє місто".

"Люди, які там живуть, часто стають заручниками непрофесіоналізму, байдужості, брудних дій людей, які мали б ними опікуватись", - пише видання.

Комісія виявила, що у деяких кімнатах Личаківської виправної колонії №30 на кожного в'язня припадає лише 2,5 кв. м житлової площі, тоді як законодавство гарантує щонайменше 4 кв. м. Є тут і кімната завширшки в метр.

"У душовій електродроти розташовані просто біля води. Там навіть є напис "не рухати виключатель". Розумієте, які в цього можуть бути наслідки?", – каже начальник відділу моніторингу пенітенціарних установ офісу Уповноваженого з прав людини Євген Нецвєтаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1 грн на лікування: витрати інтернату на дітей

Воду адміністрація задля економії відключає щодня з 10:00 до 17:00.

"Люди не мають чим зливати в туалеті, а в камерах дисциплінарних ізоляторів доступ до питної води відсутній взагалі, хоча за законом та вимогами міжнародних експертів вода повинна бути", – зазначив Нецвєтаєв.

У будинку для літніх людей в селищі Підбуж Дрогобицького району комісію здивували замки на брамі, через які не всі мешканці пансіонату можуть вийти за територію. Співробітники пояснили, що серед пацієнтів є люди, що втратили пам'ять, вони можуть піти й загубитися.

"Але ж геріатричний пансіонат – це не в'язниця, люди тут мають почуватись як удома! Це абсолютно протиправно", – каже Анастасія Клюга з департаменту Національного превентивного механізму в секретаріаті омбудсмана.

Зауваження в експертів викликало рішення адміністрації розмістити хворих, які не можуть рухатись, на другому поверсі. У разі пожежі евакуювати понад два десятки людей із другого поверху буде складно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головного лікаря психлікарні звинуватили в катуванні

У психоневрологічному інтернаті в селі Монастирок на Жовківщині пацієнти скаржились на те, що їх принижують і б'ють, змушують лежати на ліжках без постелі та не надають медичної допомоги.

"Красиві новесенькі рушники поклали буквально перед нашим приїздом. Пацієнти розповіли, що їм заборонили навіть торкатись до них… У них свято, коли приїжджає хтось із департаменту – тоді міняють білизну. Самі хворі занедбані – у них навіть не обрізані нігті. Один із пацієнтів розповів, що вже два роки не виходив на вулицю та, попри сильний головний біль, жодного разу навіть не бачив лікаря. Хворі, які ходять, годують своїх лежачих сусідів харчами, які приносять із кухні самі – персонал цим не займається", – каже головна спеціалістка Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату обмудсмана Лариса Боюк.

Також перевіркою виявлено, що пенсії, які пацієнти отримують від держави, зберігаються в персоналу без належного обліку.

"75% своєї пенсії пацієнти сплачують закладу за своє утримання, решта мала б залишатись у їхньому розпорядженні, проте готівки тут ніхто не бачить. За будь-які послуги в інтернаті розраховуються сигаретами", - пише видання.

На Прикарпатті працівники Залучанського будинку-інтернату обкрадають своїх вихованців. Крадуть одяг. Їдять дитячу їжу.

Зараз ви читаєте новину «Фото нелюдських умов в українських інтернатах шокували мережу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути