четвер, 27 червня 2019 04:20

Бійці, переселенець та майданівець отримали гроші на купівлю квартир

Автор: фото Тетяни САРАХАН
  Наталія Заболотна
Наталія Заболотна

Учасникам бойових дій та сім'ям загиблих з Вінницької області виділили 20,5 млн грн з держбюджету. Ці гроші витратять протягом року виключно на купівлю житла.

"Мова йде про кілька пільгових категорій. 17 квартир куплять члени сімей загиблих учасників бойових дій (УБД). Також УБД з числа інвалідів І-ІІ групи.

Ще 4 квартири - учасники бойових дій, які воювали на території інших держав. Зокрема, йдеться про афганців.

"Було багато невдоволень, що держава ділить учасників бойових дій на тих, хто зараз чи раніше воювали і їм не приділяють уваги. Фактично про них забули. Торік Уряд ініціював цю програму. Тепер вони отримали право на придбання житла", - пояснює директор департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна.

Також в програму придбання житла включили учасників бойових дій з числа внутрішньо переміщених осіб. Цього року квартиру отримає один такий переселенець.

Ще одну квартиру куплять учаснику Революції Гідності.

"Правом на цю компенсацію можуть скористатися ті учасники бойових дій, які перебувають на обліку в органах місцевого самоврядування не пізніше ніж 1 січня 2018 року і які реально потребують житло", - підкреслює чиновниця.

Кожний боєць чи його сім'я отримує різну суму компенсації — від 500 тисяч до 1,5 млн.грн. Її розраховують за формулою.

"Все залежить чи учасник бойових дій живе сам чи є в нього дружина, діти. Чи мешкають з ним батьки. На кожного з них розраховується квадратура. Якщо є люди з інвалідністю додатково додається 10 квадратних метрів житлової площі. Ще плюс 35,22 "квадратів" загальної площі на всію сім'ю. Єдине, що грошовий обрахунок прив'язуєтьcя до місця проживання на момент оформлення договору купівлі-продажу. Залежить від середньої вартості житла. У Вінницькій області вартість нерухомості може абсолютно відрізнятися від Хмельницької. Наприклад, дорожче, але дешевше ніж у Києві", - розповідає Наталія Заболотна.

Автор: фото Тетяни САРАХАН
  Наталія Заболотна
Наталія Заболотна

Кошти з держбюджету перераховуються на особовий рахунок отримувача в Ощадбанку. Там вони можуть знаходитися протягом року. За цей час боєць має знайти собі житло чи на вторинному ринку чи в новобудові або інвестувати в будівництво житла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовослужбовці 92-ї бригади отримали 80 квартир в новобудовах

"Також учасник бойових дій чи хтось членів сім'ї загиблого може докласти свої кошти на купівлю житла. Це все прописується в договорі. Найголовніше, кошти, які виділила держава, не можна зняти з рахунку та витратити на якісь інші потреби. Обманути не вдасться" - зауважила Наталія Заболотна

Переважно купують житло у Вінниці та Києві. Обирають квартири чи будинки в новобудах чи на вторинному ринку.

"В Новобудові дешевше коштує квартира. Там можна купити більшу площу. Але треба розуміти, що там голі стіни. Треба ще стільки вкласти у ремонт. Іноді обирають житло з частковим ремонтом та обставлене меблями. От в одній із сім'ї загиблого бійця залишився онук і бабуся з дідусем вирішили купити йому квартиру в Києві. З розрахунку що він там буде навчатися і жити", - зазначає Заболотна.

В квітні екс-президент України Петро Порошенко нагородив військовополонених українських моряків та видав їм квартири.

Ключі та ордени отримали їх родичі.

Зараз ви читаєте новину «Бійці, переселенець та майданівець отримали гроші на купівлю квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути