Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2019 14:38

Що відбувається з землею в Калашниках — думка прокуратури

Що відбувається з землею в Калашниках — думка прокуратури
У Полтавському районі присвоїли 132 га землі. Фото: veterano.com.ua

Прокуратура Полтавської області намагається повернути у власність держави земельні ділянки загальною площею 132 га на території Мачухівської ОТГ. Їхня вартість становить понад 4 мільйони гривень.

Землі Калашниківської сільради незаконно надали в постійне користування приватному господарству ім. Калашника. Про це "Газеті" розповів уповноважений представник Координаційної ради учасників АТО Тарас Лелюх.

Прокуратура встановила, що в травні 2018 року приватне підприємство зареєструвало право постійного користування на 10 земельних ділянок загальною площею 132 га, вартістю понад 4 млн грн, які розташовані на території Полтавського району, повідомляє прокуратура.

Державну реєстрацію прав здійснили з порушенням земельного законодавства, а саме без отримання відповідних документів від Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 сімей живуть п'ятий день без газу

Окрім цього, в порушення вимог ст. 92 Земельного кодексу України земельні ділянки передали в постійне користування приватному підприємству. А планували їх передати учасникам АТО.

"Це провадження розпочали за моєю заявою. Я представляю інтереси бійців. Держгеокадастр видав накази на виготовлення документації. Учасники АТО розробляли документи на земельні ділянки в Калашниках. Наталія Базавлук, начальниця держгеокадастру Полтавського району, разом із "чорним" нотаріусом з Опішні сфальсифікували та зареєстрували фіктивний документ, який ніколи не видавався. Такого акту на постійне користування не існує в природі. Це підтверджено прокуратурою", — пояснив представник інтересів учасників АТО Тарас Лелюх.

Дізнались про незаконне заволодіння землі ще рік тому, коли бійці оформляли документи. На стадії міжрегіонального погодження експерти надали відповідь, що земельні ділянки вже зареєстровані.

"Почали піднімати документацію — жодного акту на ці земельні ділянки не зареєстровано. Тим більше, на підприємства імені Калашника. Провів власне розслідування та надав у прокуратуру всю інформацію. Судове засідання призначили на 6 лютого", — уточнив Тарас Лелюх.

Прокуратура направила до суду позовну заяву. Вимагає скасувати державну реєстрацію права постійного користування приватним підприємством ім. Калашника та зобов'язати повернути державі 132 га земель.

Також прокуратура здійснює процесуальне керівництво в досудовому розслідуванні кримінального провадження за зловживання владою та службовим становищем (ознаки вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ).

Журналісти "Газети" з'ясовують обставини справи.

В області зафіксували новий різновид мобільного шахрайства. Поліція району закликає бути обачними.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається з землею в Калашниках — думка прокуратури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають