Ексклюзиви
четвер, 11 липня 2019 10:39

"У ґрунт додаю добрива з низьким вмістом азоту"

"У ґрунт додаю добрива з низьким вмістом азоту"
Людмила Патлатюк саджає нові сорти садових лілій влітку. Фото: Ірина МАМРИГА

- Якщо в гаманці є зайвих кілька десятків гривень, не повертаюсь із базару без квітів. Обожнюю їх. Тому й клумба моя квітує з ранньої весни і до морозів. Раніше для своїх дітей, а тепер і для сусідських виготовляю розкішні букеті до свят першого й останнього дзвоників. Ділюся розсадою із знайомими, - усміхається гайсинчанка Людмила Патлатюк, 43 роки. Зараз її на подвір'ї цвітуть шість сортів садових лілій. Запрошує помилуватися ними.

- Колись посадила ніжно-рожеві лілії на квітнику поперед хатою, - каже Людмила. – На вулиці діти гралися у футбол і за якихось дивних обставин м'яч влучав тільки в ці лілії. Я зрозуміла – це місце для них не підходить. Пересадила квіти вздовж доріжки, також на задньому дворі. Зараз у моїй колекції є темно бордові, оранжеві, жовті, рожеві, два види білих. До речі, це улюблені квіти покійної бабусі чоловіка.
За словами Людмили, садові лілії люблять часте розпушування ґрунту.

- Але розрихлювати землю потрібно акуратно, щоб не пошкодити цибулини. Якщо саджаю нові квіти, то у ґрунт додаю спеціальні мінеральні добрива з низьким вмістом азоту. Восени зрізую стебла дуже низько і прикриваю сумішшю перегною з соломою. Це захищає цибулини від морозів. До поливу теж потрібно підходити з розумом. Надмірна кількість вологи може призвести до гниття цибулини. Якщо ґрунт занадто сухий, лілія не буде ростиме. Тому поливати потрібно своєчасно.
- Щоб рослина не витрачала силу на визрівання насіння, намагаюсь одразу видаляти відцвілі квіти і насіннєві коробочки. Так лілія цвістиме довше і квіти будуть крупнішими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб кактуси зацвіли, їм потрібно влаштувати зиму

- Важливо не проґавити цвітіння звичайної білої лілії, - каже Людмила. – Адже настоянка з її пелюстків на горілці має цілющі властивості. Для приготування достатньо скласти пелюстки у скляну банку і залити горілкою або розведеним спиртом міцністю близько 50 градусів. Настоювати не менше двох тижнів в темному прохолодному місці. Зберігати так само. Пелюстки лілії використовую для загоєння дрібних ранок, протирання шкіри при укусах комах. Для полоскання горла розводжу 30 мл настоянки в 100 мл теплої води.
З настоянкою треба бути обережними тим, хто має алергію на лілії, не рекомендується застосовувати для малих дітей та вагітних.

Людмила Патлатюк пересаджує лілії раз на три-чотири роки восени. Нові сорти купує і саджає в липні.

Зараз ви читаєте новину «"У ґрунт додаю добрива з низьким вмістом азоту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають